Cum faci acasă cea mai bună vișinată. Ingredientul secret care nu trebuie să lipsească

de: Ștefan R. Apostol
03 08. 2021

De-a lungul anilor s-a dovedit că românii sunt buni gospodari, având de toate în casă. De la produsele simple și până la băuturile alcoolice, majoritatea au fost și mai sunt făcute în casă. Multe dintre aceste rețete s-au păstrat din tată-n fiu și se mai folosesc și astăzi. Una din băuturile preferate ale românilor, făcute în casă, este celebra vișinată. Rețeta de vișinată și cum se prepară vișinata sunt pași simpli, dar au și ele secretul lor.

Vișinata, băutura tradițională românească

Vișinata este o băutură tradițională românească de vișine, băutură pe care românii o fac acasă de peste 2.000 de ani. Totul începe prin culesul vișinilor copate și lăsate la macerat timp de o săptămână. Vișinata este foarte aromată și nu există o rețetă „oficială” pentru vișinată. Dar procesul este cam același în esență. Totul depinde de cantități și de modul cum se reglează cantitățile și metodele de preparare pentru a se potrivi propriului gust.

Vișinata se face ușor și este complet naturală în funcție de tipul de alcool folosit. Românii, de-a lungul timpului, au făcut vișinata acasă, și au păstrat-o în beciuri pentru anul următor. Ceea ce este foarte important, dacă o lăsăm la păstrare, este să fim atenți la fermentare. Bătrânii spun că cel puțin odată pe săptămână, trebuiesc desfăcute capacele sticlelor, pentru a nu exploda sub presiunea fermentației.

Rețeta de vișinată și secretul din spatele ei

În cele ce urmează încercăm să vă ajutăm să aflați cum se prepară vișinata. Rețeta de vișinată este una simplă, dar are și ea secretele ei. Elementul secret folosit în rețeta de vișinată este fermentarea vișinelor coapte și amestecate cu zahăr.

Bătrânii spun că vișinile trebuie lăsate la fermantat aproximativ 10 zile până se topește tot zahărul. După ce se topește zahărul, se adaugă alcool de cereale de 96% , în siropul fermentat.

Rețeta de vișinată mai spune că, după ce se adaugă alcoolul, se lasă amestecul să stea la temperatura camerei timp de aproximativ 100 de zile. În acest timp alcoolul macerează conținutul de vișine cu zahăr.

Rezultatul este un lichior fin dulce, aromat, rubiniu, cu care românii își tratează oaspeții în lunile reci și sărbătorile de iarnă. Deși această rețetă necesită un procent foarte mare de alcool, conținutul final de alcool al băuturii poate ajunge și la 31% în volum.

Această băutură fină este servită în pahare mici și elegante, deoarece conținutul său relativ ridicat de alcool plasează această băutură de casă în categoria „băuturi spirtoase”. Oamenii se bucură ocazional de 1-2 porții, de obicei atunci când există o sărbătoare.

Dacă nu ați gustat până acum din vișinata românească, ar fi cazul măcar să o încercați. Recomandarea este să nu folosiți soiurile de vișine cumpărate din magazine.

Acestea nici măcar nu se apropie de gustul și aroma pe care o dau vișinile din grădina proprie sau din livada bunicilor. De asemenea este recomandat să nu cumpărați vișinata din magazin, este exact același lucru ca și în cazul vișinilor.