Cum faci acasă cea mai bună piftie. Rețeta perfectă pentru Crăciun
Piftia este nelipsită de pe masa românilor de sărbătorile de iarnă. Acest preparat delicios și tradițional se face din urechi, cap şi picioare de porc.
Ingrediente piftie
- 1 ½ kg picioare sau cap de porc şorici de porc;
- 1 ceapă;
- 2 morcovi;
- 1 pătrunjel;
- 1 păstârnac;
- 1 ţelină;
- 2 foi de dafin;
- 3-4 boabe de ienibahar;
- 3-4 căţei de usturoi;
- sare
Cum se prepară piftia
Mai întâi, se curăță foarte bine picioarele sau capul de porc. De menționat este că picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge și se așază într-o oală încăpătoare. Ea se acoperă cu apă în așa fel încât nivelul ei să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii. Se pun toate la foc mediu, având grijă să se spumeze atunci când este nevoie.
Apoi, se adaugă sarea, zarzavatul curățat și spălat, foile de dafin și ienibaharul. A nu se uita să se acopere vasul cu un capac, lăsându-se numai la o margine oala puțin descoperită. Ea trebuie să fiarbă până când carnea se desface ușor de pe oase.
După ce carnea a fiert bine, se elimină oasele și se așază carnea pe fundul mai multor farfurii. Zeama care rămâne se amestecă cu usturoi pisat, după care se strecoară și se pune în farfurii peste carne.
Trucuri pentru o piftie reușită
Bucătarul Marian Toma a spus și câteva trucuri pentru ca piftia să iasă cât mai bine.
Nu puteţi face piftie doar din carne slabă. Nu se va închega. Pentru o piftie de porc este necesar să alegeţi jumătate de cap de poc, şorici şi aşa numiţii adidaşi de porc (adică picioarele). Puteţi adăuga pe lângă acestea şi carne puţin mai slabă. Carnea de pune la fiert pe rând. Întâi capul şi şoricul, apoi picioarele de porc şi în final carnea mai slabă. Foarte important, pentru a nu strica piftia este să fierbeţi totul într-o oală mare şi să puneţi apă din belşug. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic 3-4 ore, timp în care nu este recomandat să mai adăugaţi apă deoarece riscaţi să pierdeţi din grăsime şi piftia nu se va mai închega. De aceea puneţi de la început apă suficientă“, a spus bucătarul Marian Toma pentru adevărul.ro.
Un alt truc este legat de zeamă. „Carnea trebuie fiartă până se desprinde de pe os. Scoateţi totul din oală, lăsaţi acolo doar zeama. Porţionaţi carnea, puteţi tăia morcoul rondele pentru aspect şi aşezaţi totul în vase. Strecuraţi zeama pentru a fii cât mai limpede şi lăsaţi să se răcească puţin. Puneţi pe o farfurie puţină zeamă şi băgaţi repede la frigider. Dacă se încheagă atunci mergeţi mai departe şi turnaţi zeama în vase. Puneţi apoi totul la frigider şi aşteptaţi până a doua zi pentru a gusta piftia. Dacă nu se încheagă apelaţi la gelatină. Se pun 7 grame de gelatină alimentară la 500 de ml de apă. Gelatina se divolvă în apă caldă şi se toarnă apoi peste zeamă după ce aceasta a fost luată de foc. Trebuie să amestecaţi foarte bine pentru a fi siguri că totul s-a omogenizat“, a mai spus bucătarul.