Cum făcea colivă Elena Ceaușescu. Menajera cuplului de dictatori, dezvăluiri senzaționale
Vreme de 30 de ani, Suzana Andreiaș a fost om de încredere, menajeră și bucătăreasă a soților Elena și Nicolae Ceaușescu. De la aceasta a învățat menajera modul de preparare al colivei cu arpacaș. Iată ce ingrediente speciale folosea.
Cum făcea colivă Elena Ceaușescu
Suzana Andreiaș, menajeră în familia Ceuasescu, a dezvăluit tabieturile ”tovarășului”, mofturile ”tovarășei”, dar și felurile de mâncare și toaletele preferate ale celor doi, dar și intrigile de la Snagov ori din Primăverii, scrie historia.ro. Femeia a făcut o serie de dezvăluiri, strânse de către Maria Dobrescu în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”,Editura Amalteea, Bucureşti, 2004.
Suzana Andreiaș a povestit printre altele cum a fost învățată de însăși Elena Ceaușescu să facă colivă, după placul cuplului de dictatori. Suzana Andreiaș a povestit, printre alte amănun picante și necunoscute, cum a fost învățată de Elena Ceaușescu să facă o colivă, după placul cuplului de dictatori. Aflâns că în Ardeal se oferă colaci, nu colivă, de pomana morților, aceasta și-a suflecat mânecile și i-a arătat Suzaneu Andreiaș cum se face.
”A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, a povestit Suzana Adreiaș.
Rețeta de colivă a Elenei Ceaușescu
Mai mult decât atât, soția dictatorului prefera coliva ca desert, motiv pentru care avea și o rețetă preferată: o orna cu bomboane fondante.
Desertul preferat al Elenei Ceaușescu era coliva ornată cu bomboane fondante
Ingrediente
1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
scorțișoară
esență rom, după gust
Pentru ornat
zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
cacao
bomboane fondante
Mod de preparare
Încă de cu seara, arpacașul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi, arpacașul se spală în nouă ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit. Când apa începe să fiarbă, se dă flacăra mai mică, iar în timpul fierberii se amestecă cu lingura. Se adaugă apoi sare și zahăr, amestecând cu o lingură de lemn. Se mai lasă la fiert în jur de zece minute, până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este ”înflorit”.
După ce a fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umen, pentru a nu face coajă. Tot de cu seara se poate curăța și mizeul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mici. Se adaugă miezul de nucă sfărmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă apoi aromele, esență de rom, scorțișoară, coajă rasă de lămâie și de portocală. Toată compoziția trebuie apoi frământată bine cu mâna. Se adaugă compoziția pe platiu, nivelând bine, iar pe deasupra se daugă restul de nucă măcinată, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Coliva se orneză cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele fondante.