Cum explică sociologii prezența masivă la votul din 26 mai. ”La fel poate păți orice partid!”

de: Claudiu Surmei
30 05. 2019

Sociologii au găsit explicația pentru prezența masivă la votul din 26 mai. Ei sunt de părere că numărul mare de alegători reprezintă o răzvrătire a generației tinere față de PSD, dar această răzvrătire poate să se îndrepte oricând în direcția altor partide politice, în cazul în care acestea vor face aceleași greșeli ca social-democrații.

Prezența masivă la votul din 26 mai – protestul generației tinere

Populația între 18 și 45 de ani s-a prezentat la votul din 26 mai în număr foarte mare (60-65%), iar rezultatul de la alegerile europarlamentare i-a făcut pe tineri să înțeleagă faptul că implicarea lor contează și poate schimba ceva. Această satisfacție va face ca tinerii să se implice și mai mult în viitor în viața publică, iar societatea va avea doar de câștigat, sunt de părere sociologii.

Exact cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2014, când cei mai mulți dintre români l-au votat pe Klaus Iohannis ca să nu iasă Victor Ponta președinte, s-a întâmplat și la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. A fost un vot masiv împotriva PSD, partid care a fost taxat pentru greșelile membrilor săi, mai ales pentru greșelile și încăpățânaea lui Liviu Dragnea.

Acest vot, care este unul de protest, se poate întoarce oricând împotriva celorlalte partide din România, în cazul în care nu se vor ridica la nivelul așteptărilor alegătorilor. Tinerii s-au obișnuit să iasă la protest când clasa politică nu le mai reprezintă interesele, iar acum au văzut că pot aduce o schimbare prin vot.

„La fel de ușor, răzvrătirea se poate manifesta și vizavi de alte partide dacă vor face abuzuri similare. De fapt, protestele în trecut nu au fost numai împotriva PSD, ci în general împotriva unui partid-guvern care acapara aceste instituții și se substituia statului. Acest vot a fost în primul rând unul de protest”, este de părere sociologul Daniel Sandu.

Tinerii au înțeles că timpul pe care îl stai la coadă să votezi nu este pierdut, pentru că de el depinde felul în care merge țara ta în următorii ani. Au înțeles că dacă te implici, poți face diferența. Au înțeles că fiecare dintre ei contează, chiar dacă uneori e nevoie de ani întregi de proteste, umilințe îndurate și ore state la coadă la secția de votare.