Raed Arafat, despre pacienții grav bolnavi, umiliți și refuzați de spitale: „Nu îi oprește nimeni să dea un telefon să ne anunțe”

Raed Arafat, despre pacienții grav bolnavi, umiliți și refuzați de spitale: "Nu îi oprește nimeni să dea un telefon să ne anunțe"

Raed Arafat a vorbit în cursul serii de ieri despre cazul revoltător de la Slatina, acolo unde pacienții au fost umiliți și plimbați între spitale, fără a fi prleuați și îngrijiți de către cadrele medicale. Șeful DSU a explicat cum abordează el problema și care sunt soluțiile pentru a evita situațiile de acest gen.

Problema persoanelor cu nevoi speciale, scăpată de sub control

Raed Arafat a explicat în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea, la Antena3, despre problema apărută în urma dezvoltării focarelor de infecție. Cele mai multe se găsesc în căminele de bătrâni sau în cele ale persoanelor cu nevoi speciale.

De multe ori, acești oameni sunt preluați de ambulanțe, însă sunt refuzați în spitale, ambulanțierii fiind nevoiți să bată la ușa mai multor instituții medicale, în speranța că una dintre acestea îi va primi pe pacienți.

Secretarul de stat în MAI abordează această situație sub o altă formă, oferind indicații despre cum ar fi normal să se întâmple.

”Situații în care apar infecții colective în azilele de bătrâni, în centrele speciale, cu persoane care sunt cu probleme speciale, noi le-am abordat altfel. Adică, am trimis o echipă medicală de evaluare la fața locului, verifică la centru care e situația și triază persoanele.

Cele simptomatice sunt duse mai departe la spital, cele asimptomatice pot rămâne acolo sau li se găsește un loc de izolare față de ceilalți.

Astăzi au fost duși 27 de pacienți, dintre care 8 s-au întors la centru, restul au rămas internați, ei fiind pacienți foarte speciali și cu nevoi speciale, iar mâine, restul care sunt încă la centru, 17 persoane, s-a decis să meargă o comisie, să îi examineze acolo.

Iar când apar astfel de probleme și asta îi transmit colegului care a vorbit, știu toate numerele de telefon: al centrului de comandă, al centrului operațional de la Ministerul Sănătății, al tuturor. Nu îi oprește nimeni să dea un telefon să ne anunțe.

Nu avem de unde să știm ce se întâmplă în fiecare colț al țării, dacă nu ne anunță. Puteau astăzi să ne sune și să ne anunțe”, spune Raed Arafat, potrivit antena3.ro.

Pacienți bolnavi, plimbați între spitale, în Slatina

O situație revoltătoare a avut loc în Slatina, unde mai multe ambulanțe au stat pe loc, cu pacienți infectați cu COVID-19 în ele, așteptând ca un spital să preia cazurile. Un ambulanțier a povestit coșmarul pe care l-a trăit, afirmând că asemenea bătaie de joc nu este posibilă.

Pacienții, bătrâni sau persoane cu handicap, au stat ore întregi în condiții mizere, iar cadrele medicale s-au chinuit în combinezoane, preț de mai multe ore, la temperaturi extreme.

“Sunt opt bolnavi, doi la noi şi ceilalţi sunt la colegi. Nu se poate, e ceva strigător la cer! De două ore stăm aici. Ni s-a spus că spitalul nu-i primeşte, noi stăm aici ca proştii. Să vină domnul Raed Arafat să rezolve situaţia odată că nu se mai poate!”, s-a revoltat un ambulanțier îmbrăcat din cap până în picioare cu un costum de protecţie împotriva Covid.

Potrivit informațiilor primite de la ambulanțier, acesta şi colegii săi au transportat pacienți de la alte spitale, care acum nu mai erau preluaţi de medicii spitalului. „Aşteptăm să vedem unde o să-i ducem, bolnavi cu handicap, oligofreni, făcuţi pe ei, nu se poate aşa ceva. Uitaţi-vă, stăm de nu ştiu câte ore, avem şi noi nevoi, suntem oameni, nu?„, spune ambulanţierul.”Nu se poate, nu e posibil aşa ceva. Este al doilea rând de pacienţi, ceilalţi sunt la Caracal, şi mai urmează încă unul”, spune înverșunat bărbatul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI