Cum devii milionar în euro cu această afacere. Peste 350 de români o practică deja și le ies bani frumoși

de: Ștefan R. Apostol
19 08. 2021

Fermierii români se confruntă cu al treilea an consecutiv de pierdere a recoltei din cauza precipitațiilor insuficiente. Cum se poate adapta industria agricolă din Europa la schimbările climatice? Cu prognoze ale acestei veri mai calde, perspectivele pentru fermierii români sunt descurajante. Cu toate astea noi culturi, precum cele de fructe de pădure, au succes chiar și în România.

Efectele schimbărilor climate duc la faliment fermierii români

Un raport din septembrie 2019 al Agenției Europene de Mediu (EEA) a menționat că evenimentele meteorologice extreme și lipsa apei au schimbat deja condițiile de creștere pentru mai multe culturi din Europa.

Efectele s-au văzut, în special, pentru produsele de bază. De cealaltă parte, apar tot mai multe proiecte finanțate prin fonduri europene pentru culturile de fructe de pădure.

Importurile de fructe proaspete pe piața europeană din țările în curs de dezvoltare s-au dublat în ultimii cinci ani și continuă să crească. Fructele sunt oferite din ce în ce mai mult ca o gustare convenabilă și sănătoasă, seducând cumpărătorii să le cumpere.

Deși în Europa se cultivă multe fructe de pădure, cererea este mult mai mare decât producția europeană. Importurile din țările în curs de dezvoltare umplu golul, și asta ar putea face și România. Din ce în ce mai mulți fermieri români optează pentru astfel de afaceri.

România poate exporta fructe de pădure în valoarea de 100 de milioane de euro

La acest moment, conform unei statistici, sunt peste 350 de fermieri care produc și comercializează fructe de pădure. Aceleași date arată că producția totală în România, ajunge la 30.000 de tone. Aceste cantități ar fi suficiente ca România să devină un jucător important pe piața de profil, într-o piață de unde am câștiga peste 100 de milioane de euro.

Pentru culturile de fructe de pădure, costurile sunt considerabile, putând ajunge și la 15 – 20.000 de euro. Dar lucrurie se pot simplifica, având în vedere că UE are fonduri alocate unor astfel de culturi, chiar și pentru România. Fermierii spun că vând fructe de pădure cu cel puțin 20 de lei pe kilogram, după o investiție minimă de 10.000 de euro pe hectar.

Zmeura, murele, merișorul și afinele sunt la mare căutare. Fermierii români s-au axat pe aceste culturi de fructe de pădure și fac profit. Dar ca să poată finanța culturile trebuie să acceadă la fondurile europene. Numai că aici este concurență foarte mare. Este nevoie de un plan de afaceri. De la investiții și până la profitul net pe hectar, sunt elemente necesare ca să poată accesa aceste fonduri.

Majoritatea fructelor de pădure sunt produse și în Europa. Fructele sunt importate și din alte țări în afara sezonului. La nivelul Uniunii Europene, afinele sunt importate în principal din Statele Unite și Canada și nu se numără printre cele mai interesante produse pentru exportatorii din țările în curs de dezvoltare.