Cum deosebești roșia naturală de cea plină de chimicale. Trucurile care te ajută să o identifici

de: Alexandra Chivu
14 09. 2020

Ne răcorim cu chimicale, mâncăm chimicale și credem că măcar fructele și legumele din piețe sunt raza de soare în toiul iernii. Însă, crescute mare parte din ele forțat, cu ajutorul, ați ghicit, tot chimicalelor, sunt și ele un pericol pentru sănătatea noastră. Trucuri pentru a deosebi roșia naturală de cele cu pesticide.

Legumele și fructele, la control. Trucuri care te ajută să deosebești roșia normală de cea plină de chimicale

Roșiile tratate chimic sunt fără gust și vin la pachet și cu riscuri majore pentru sănătate. Dar cum o deosebești, înainte de a o testa? Deși la prima vedere arată identic cu cea naturală, există mici diferențe care te ajută să faci departajarea.

  • are vârf ascuțit (mucron) – și soiul poate genera acest vârf ascuțit, dar astfel de soiuri sunt rare. Mucronul poate fi rezultatul stimulentelor;
  • interiorul lemnos – dacă roșia prezintă un cep lemnos, iar pe calotă există un țesut de un roșu neuniform, este semn clar că a fost maturată forțat;
  • semințele dispuse neuniform – dacă tomata are un lichid vâscos, iar alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform, roșia a fost tratată chimic în exces.

Roșiile naturale, pe care de dispariție în piețe

Zahărul, otravă pentru cei mici

Înghețată pentru copii, ciocolată pentru copii, cereale pentru copii. Ați putea crede că toate acestea chiar sunt făcute exclusiv pentru ei și au ingrediente mult mai atent selectate în comparație cu produsele în variante pentru adulți. Nu prea e așa. Multe dintre produsele destinate copiilor sunt mai rele decât cele destinate celor mari. Au ambalaje frumos colorate, un gust care îți mulțumește papilele gustative, dar au și zahăr în exces. De exemplu, cerealele destinate celor mici ar trebui chiar evitate cu orice preț.

Aici intervine rolul adulților, care trebuie să citească cu atenție etichetele pentru a vedea cu ce îi hrănesc pe cei mici. Uneori, poți descoperi în cereale chiar și peste 70% zaharuri. Din start, la 100 de game se depășește doza recomandată de zahăr pe zi pentru un adult. Ținând cont și de încărcătura calorică, asta înseamnă un fel de bombă calorică, dacă dăm la fiecare mic dejun o porție copioasă copilului. Astfel crește riscul de apariția asupra ponderabilității și obezității la copii.

Specialiștii spun clar că la micul dejun trebuie să mâncăm fulgi de ovăz sau de orz, însă dacă nu sunt preparați cum trebuie, nu vor deveni în veci preferații copiilor.