Cum deosebeşti chinezăriile de produsele originale. Detaliile la care să fii atent

de: Manolică Anca
30 03. 2023

Cu siguranță nimeni nu și-ar dori fie păcălit și să se trezească că a cumpărat produse contrafăcute. Așadar, pentru a evita această situație de enervantă, dar atât de întâlnită în zilele noastre, ar fi bine să ții cont de anumite detalii. Iată ce să verifici înainte, pentru a nu fi înșelat.

Cum să recunoști un fals în câțiva pași

Aproape nicio industrie nu rămâne neatinsă de produsele contrafăcute, astfel că putem ajunge foarte rapid să fim păcăliți și să cumpărăm imitații de proastă calitate. Indiferent că vorbim de încălțări, genți, haine, ceasuri sau produse cosmetice, piața abundă de produse contrafăcute.

Pe lângă faptul că aruncăm cu bani degeaba, unii ne putem alege cu bunuri fabricate din materiale potențial periculoase și care prezintă probleme reale de sănătate și siguranță.

Detaliile la care să fii atent

Atunci când cumperi un produs – în special din mediul online – este important să ții cont de anumite detalii. Iată câteva dintre cele mai importante sfaturi care te ajută să îți dai seama dacă un produs este contrafăcut.

Prețul

Fie că faci cumpărături din magazinele fizice, prin intermediul aplicațiilor mobile sau online, prețul poate fi unul dintre primii indicatori al unui articol fals. Deși nu este întotdeauna cazul, produsele contrafăcute tind să fie mai ieftine decât marca autentică, astfel încât consumatorii ar trebui să fie atenți la prețurile neobișnuit de mici. Așadar, verifică prețurile din mai multe surse.

Calitate

Produsele contrafăcute sunt adesea realizate din materiale mai ieftine și de proastă calitate, cum ar fi piele falsă, sticlă de calitate inferioară, materiale textile inferioare și piese electronice vechi sau folosite. Dacă articolul nu pare sau nu se simte autentic, probabil că nu este.

Verifică, așadar, asimetria produselor, dacă sunt cusute uniform, dacă materialele sunt din mai multe bucăți atunci când chiar nu este cazul, dacă etichetele prezintă informații de bază despre produs/producător/distribuitor.

Ambalarea

Inspectarea ambalajului este o altă modalitate de a distinge un produs original de unul contrafăcut. Mărcile și afacerile de renume investesc în ambalaje de înaltă calitate, așa că, dacă primești un articol într-un ambalaj care nu se potrivește bine sau care este suspect, sau învelit în ceea ce pare a fi plastic ieftin sau materiale fragile, atunci ar putea fi un semnal de alarmă. Iar articolele care vin fără niciun fel de ambalaj sunt aproape sigur falsuri.

În mod similar, fii atent la ambalajele cu date de valabilitate expirate, cu sigilii de siguranță rupte sau lipsă sau care nu conțin informații despre garanție sau detalii de contact ale producătorului. Greșelile de ortografie, logo-urile sau mărcile comerciale defectuoase sunt alte indicii că un articol este un fals.

Citește și: Testul inedit cu lingurița care îți arată dacă ai achiziționat un parfum original. Metoda simplă care te ajută să nu fii tras pe sfoară. Video

Cine îl vinde?

Majoritatea companiilor sau mărcilor își enumeră comercianții cu amănuntul autorizați pe site-ul lor sau în materialele de ambalaj. De exemplu, în efortul de a stopa contrafacerile Ugg, site-ul web al companiei oferă o listă a comercianților cu amănuntul Ugg autorizați, precum și informații despre cele mai recente escrocherii pe care le folosesc contrafăcătorii.

De asemenea, există o funcție de căutare prin care, prin introducerea URL-ului unui site web, consumatorii pot verifica dacă acesta vinde produse UGG contrafăcute.