Cum cureţi ieftin şi rapid caloriferele. Niciodată nu te gândeşti să scoţi praful din ele, aşa-i?

de: Sabina Anastasia
30 01. 2023

Caloriferele ar trebui să fie spălate săptămânal de murdărie și praf. Dincolo de faptul că vei ține departe alergenii, vor radia căldură mult mai eficient când sunt curate – nu doar la exterior, ci și la interior. În materialul de astăzi, îți vom explica cum cureți ieftin şi rapid caloriferele. Este o metodă foarte simplă, care nu îți va consuma timpul.

Cât de des trebuie spălate caloriferele

Caloriferele nu sunt curate dacă sunt spălate doar la exterior. Este important să-ți rezervi timp pentru a îndepărta murdăria și praful acumulat în interiorul acestora. Doar așa, vor arăta ca noi. Însă, dincolo de acest aspect, vor funcționa mult mai eficient astfel încât încăperile din locuința ta se vor încălzi mai bine.

Este recomandat să spălăm caloriferele în fiecare săptămână, pentru a ține alergenii și praful departe. De cele mai multe ori, dificultatea nu este reprezentată de spălarea caloriferelor la exterior, ci la interior. În materialul de astăzi, îți vom explica cum trebuie să procedezi pentru a scăpa de mizeria acumulată în timp.

Atenție, însă! Nu curăța niciodată caloriferele atât timp cât radiază căldură. Înainte de a le spăla, oprește încălzirea și lasă caloriferele din locuință să se răcească. În acest fel, nu riști ca radiatorul să se umple de praf în timp ce îl cureți.

După ce caloriferele din casă s-au răcit, este momentul potrivit pentru a le curăța. Există mai multe tehnici sau instrumente cu ajutorul cărora poți să faci interiorul caloriferului să arate ca noi. Nu este deloc dificil și nici nu vei pierde mult timp pentru această sarcină. Playtech Știri îți explică cum trebuie să procedezi.

Cum cureţi ieftin şi rapid caloriferele

Mai întâi, îndepărtează grilajul de deasupra caloriferului și, cu ajutorul aspiratorului, îndepărtează cât mai mult praf posibil din interiorul acestuia. Dacă dispui de o țeavă subțire și lungă la aspirator, e perfect! Dacă nu reușești să aspiri toată cantitatea de praf, nu trebuie să te îngrijorezi. Ai grijă, însă, să elimini și praful acumulat între calorifer și perete.

Așază pe suprafața de sub caloriferul tău o bucată de cârpă pe care nu o mai folosești. Apoi, cu ajutorul unei cârpe curate, preferabil din microfibră, pe care o înfășori pe un instrument lung (poate să fie chiar și un băț), încearcă să cureți praful ce a mai rămas la interiorul caloriferului.

Pentru a scăpa de praful ascuns, așază sub calorifer un recipient încăpător. Poți folosi un lighean de înălțime mică, însă care să prezinte o circumferință medie. Toarnă, apoi, printre grilajele din interiorul caloriferului apă caldă amestecată cu detergent de vase sau cu o soluție de curățare de la baie. Apa murdară se va scurge în ligheanul de sub calorifer și, în acest fel, interiorul radiatorului va rămâne curat.