Cum conservi ouă crude pentru la iarnă. Ai nevoie de o singură substanță ieftină
În zilele noastre păstrăm toate alimentele la frigider, pentru a le menține proaspete pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Te-ai întrebat vreodată la ce trucuri apelau românii, pe vremuri, pentru a ține alimentele la rece?
Cum menții alimentele la rece, dacă nu ai frigider
Acum sute de ani, când frigiderele nu existau în gospodării, oamenii obișnuiau să apeleze la tot felul de trucuri și tertipuri ingenioase pentru a păstra produsele alimentare proaspete pentru mai mult timp.
Dacă astăzi ne este ușor să luăm ouăle din piață sau supermarket și să le păstrăm reci la frigider, pentru a le menține proaspete până să le gătim, pe vremuri bătrânii foloseau apă de var stins pentru a păstra ouăle în stare perfectă.
„Ia var stins, toarnă apă peste dînsul până va prevesti şi se va sătura apa, mestecă bine apoi lasă mestecătura să să limpezească, scurge apa cea limpede şi toarn-o în vasul în carele ai pus ouăle, încât să prevestească peste dînsele de vo două degete, după aceasta închide ori astupă vasul bine şi dă-i pace la un loc de răcoare, însă să nu îngheţe. Prin acest chip ouăle se pot păstra mai multe luni.“, notează cei de la Adevărul.
Alte trucuri geniale erau folosite pentru păstrarea lactatelor și a cărnii, pe care reușeau să le mențină proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp, folosindu-se de metode inovative.
De exemplu, pentru ca oamenii să păstreze laptele proaspăt pentru mai multe zile, ei puneau o lingură de hrean „aruncat într-o oală de lapte, fie ca să se puie în pivniţă, fie ca să ţie la vînt“.
Cum se conservă corect carnea și brânza
În ceea ce privește conservarea cărnii pe timpul iernii, strămoșii foloseau cărbuni pisaţi. Tot ce trebuia să faci era să acoperi bine carnea cu un strat gros de cărbuni pisaţi şi pusă în pivniţă. Acest truc funcționa de minune, iar carnea rămânea proaspătă timp de circa 8 zile.
Un alt truc genial presupune aranjarea brânzeturilor. Pentru a se asigura că nu brânza și cașul nu vor face viermi, gospodinele acopereau alimentele cu pojarnişp sau cu frunze de meteacăn.
De asemenea, strugurii, fructele preferate ale toamnei, se așezau în pături, între tărâţe uscate sau cenuşă: „pentru a le da un gust mai bun ca de poamă proaspătă, până a nu se aduce la masă strugurii, să se pue 4 sau 5 minute în apă caldă şi apoi să se usuce la loc rece“.