26 ian. 2021 | 15:53

Cum completezi ‘formularul de ofertă’ pentru piața liberă de energie electrică

Știri generale
Cum completezi 'formularul de ofertă' pentru piața liberă de energie electrică
Cum completezi ‘formularul de ofertă’ pentru piața liberă de energie electrică

Odată cu 1 ianuarie piața românească de energie a fost liberalizată. Noile contracte, între furnizor și clientul final, s-au schimbat. Noile reglementări cer schimbarea contractelor, în funcție de ofertele concurențiale de pe piață. Pentru a putea beneficia de prețuri concurențiale, este necesar ca un client final să primească formularul de ofertă, odată cu factura curentă.

Efectele liberalizării pieții de energie

Începând din ianuarie 2021, tuturor gospodăriilor românești la va  fi furnizată energie electrică în baza unui contract de piață liberă. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu sunt încă conștienți și cel mai probabil vor continua să le fie furnizată energia electrică în cadrul unui așa-numit contract de „serviciu universal” în temeiul clauzei de acces universal.

Această clauză este concepută pentru alte scopuri. De exemplu pentru clienții din zonele îndepărtate sau atunci când furnizorul de pe piață nu își îndeplinește obligația. Pentru a putea beneficia de energie electrică acum, un client trebuie să completeze formularul de ofertă.

Prin acest formular, clientul final va primi oferta prețurilor concurențiale din noua piață liberă. Conform unor date, sunt aproximativ 5,7 milioane de români care nu au optat încă pentru piaţa concurenţială.

Cum completezi ‘formularul de ofertă’

ANRE spune că toți românii vor primi un formular pentru selecţia de ofertă. Documentul va fi primit prin poștă, odată cu factura curentă, iar documentul a fost publicat deja în Monitorul Oficial. (vezi formularul în galerie) Regula de bază, este ca pe formularul de ofertă să fie publicată oferta de preț minimă existentă pe piață, adică valoarea de pe piața nou reglementată.

”Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurenţială optimă. Transmiterea formularului prin selecţia unei oferte constituie acordul de contractare şi, implicit, obligaţie contractuală pentru ambele părţi.

Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat şi semnat de către client”, a informat ANRE.

Odată cu primirea facturii curente, primiți și formularu de ofertă, asta numai în condițiile în care nu este specificat pe factură ”Factură piață concurențială”.

Dacă există această specificație pe factura curentă, nu mai este necesar să completați formularul de ofertă. Motivul este că acest contract, curent, este valabil și nu suportă modificări, conform noilor reglementări de pe piața liberă.

În cazul în care nu apare termenul de ”Factură piață concurențială”, atunci sunteți nevoiți să completați formularul de ofertă, bifând ori ”Oferta concurențială cu valoarea cea mai mică”, ori ”Oferta de serviciu universal”, sau ”Oferta concurențială alternativă, aceasta fiind completată anterior de furnizor.

”La oferta concurențială, se aplica prețul în condițiile aferente ofertei alese. În cazul in care nu se alege nicio ofertă sau nu se comunică furnizorului opțiunea, se aplică oferta de serviciu universal.”, se spune în reglementările oficiale ANRE.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro