Cum calculezi ora la care trebuie să adormi. Formula pe care trebuie să o aplici pentru un somn odihnitor

de: Manolică Anca
13 03. 2023

Somnul este un pilon esențial al sănătății, calitatea acestuia având un impact important asupra funcțiilor metabolice de bază. Un somn bun nu înseamnă doar să te culci devreme, ci și să te trezești la ora potrivită. Iată cum să calculezi ora exactă la care trebuie să mergi la culcare, conform științei.

Cum calculezi ora la care trebuie să adormi

Ciclul circadian, ceasul natural al organismului, este cel care controlează tiparele de somn. Acest termen se referă la schimbările fiziologice pe care le simțim atunci când suntem mai activi sau mai somnoroși: organismul eliberează hormoni care te trezesc ca răspuns la lumina soarelui.

În mod similar, în timpul zilei se eliberează alte substanțe chimice care ne fac să ne simțim mai obosiți și provoacă „depresia post-prandială”, adică starea de somnolență care se instalează după masa de prânz.

Trucul lui Huberman

Andrew Huberman, medic la Universitatea Stanford, a dezvăluit, potrivit The Sun, care ar putea fi cel mai bun moment pentru a merge la culcare. El crede că cheia este să controlăm momentul în care avem prima „cădere” de somn din timpul zilei.

Potrivit acestuia, ar trebui să ne notăm momentul în care are loc scăderea energiei, urmând ca în baza acestuia să ne putem da seama care este momentul potrivit pentru a merge la culcare:

„Scăderea ta de energie de după-amiază (fie ea ușoară sau severă) are loc la ora 14:30, 15:00? Notați acest lucru timp de câteva zile.

Presupunând că nu există schimbări majore în ceea ce privește somnul de noapte sau un prânz deosebit de mare consumat, „ora ideală de culcare este probabil să fie la șase-șapte ore după acea cădere”, spune medicul.

Ascultă-ți corpul

Așadar, conform teoriei sale, dacă începem să ne simțim obosiți în jurul orei trei după-amiaza, momentul ideal pentru a merge la culcare ar fi între nouă și zece seara. Dar ține cont de faptul că acest lucru poate varia și că nu ne putem schimba cronotipul.

„Învățați să vă ascultați corpul. Somnul natural vine fără stimulente. Alcoolul, cofeina, luminile albastre ale ecranelor pe timp de noapte erodează calitatea somnului”, avertizează Huberman.

De asemenea, el ne reamintește să respectăm cele șapte/nouă ore de somn recomandate pe zi pentru a ne păstra un stil de viață sănătos.

Citește și: Ora la care trebuie să bei ultima cafea pentru un somn odihnitor noaptea. Ce s-a aflat acum