Cum calculezi media de admitere la liceu în 2024. Care e formula corectă de calcul
Absolvenții claselor a VIII-a au dat toate examenele din cadrul Evaluării Naționale, dar emoțiile abia început, deoarece urmează admiterea la liceu. Rezultatele finale vor fi afișate în scurt timp, după soluționarea contestațiilor.
Cum se calculează media de admitere la liceu 2024
Primele rezultate au fost afișate pe data de 3 iulie, însă rezultatele finale vor fi publice după soluționarea contestațiilor, care au putut fi depuse pe 3 și 4 iulie. Prin urmare, 9 iulie este data când vor fi afișate rezultatele finale.
Odată ce elevii vor afla ce note au luat, trebuie să-și calculeze media de admitere la liceu, dar care este formula? O găsim în Anexa 2, precizează ordinul de ministru cu procedura de admitere, fiind următoarea:
1. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.
* Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.
În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada prevăzută de calendar.
Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale.
Cele mai bune și cele mai rele rezultate la Evaluarea Națională 2024
Înainte de rezolvarea contestațiilor, avem 50 de școli în care media notelor primite de elevi la Evaluarea Națională trece de 9, și nu mai puțin de 1.500 în care toți copiii au luat sub 5.
Potrivit specialiștilor, este o diferență uriașă. Cel mai slab rezultat a fost înregistrat într-o școală din județul Sălaj. În comuna Dragu, dintre toți elevii care au promovat clasa a VIII-a, doar trei s-au prezentat la examen, iar unul dintre aceștia la matematică.
În total au fost înscriși 9 elevi, obținând media 1,40 cea mai mică dintre toate cele 5.836 de unități școlare din țară. Niciunul nu a depus contestație.
Pe de cealaltă parte, o școală din Buzău a ieșit prima din România, după media rezultatelor la examenul de a opta, fiind 9,58.