Cum arată singura casă din zona 0 a Iașului, una dintre cele mai râvnite de milionari. În interior se găsesc obiecte de o valoare uriașă

de: Ionuț Vieru
18 11. 2021

Casa este amplasată în zona de lux din centrul orașului Iași, fiind foarte bine supravegheat, deoarece în interiorul acesteia se află obiecte de o valoare uriașă. Un metru pătrat are valoarea de minim 1.000 de euro pe locul pe care este amplasat edificiul.

Casa de milioane din centrul Iașului

Este vorba despre Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”. În Iași mai este cunoscut și sub numele de „Casa cu Arcade” sau „Casa Dosoftei”. Acesta a fost inaugurat pe 7 august 1970, iar numele actual al muzeului datează din anul 2005. Atunci a fost canonizat Mitropolitul Dosoftei.

Monumentul emblemă din centrul orașului a fost nominalizat la un concurs organizat de Uniunea Arhitecților din România. Muzeul a fost nominalizat în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură 2021, la secțiunea „Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității”.

Investiția totală pentru acest proiect a fost de 3,6 milioane de lei, iar valoarea contractului de lucrări a fost de 1,8 milioane de lei. Fondurile necesare pentru restaurarea Muzeului „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, cunoscut și sub denumirea de Casa Arcade sau Casa Dosoftei, au fost accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Muzeul ascunde obiecte de neprețuit

Monumentul găzduiește secția de Literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. În anul 2019 au fost finalizate lucrările de restaurare. De asemenea, tot aici se află și „Cazania”, scrisă în anul 1643 de Mitropolitanul Varlaam Moțoc. Este considerată prima tipăritură în limba română din Moldova.

În anul 2015, edificiul a fost înscris în lista muzeelor de patrimoniu. Muzeul a fost odată dotat cu sistem de supraveghere, asigurare antiincendiu și antiefracție în toate încăperile, conform cerințelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

De asemenea, în apropierea monumentului istoric este amplasat un panou informativ. Pe acesta este prezentat istoricul clădirii, scris în limbajul Braille. Clădirea a fost construită între anii 1677 și 1679, conform unei atestări documentare, în timpul domniei lui Antonie Ruset.

A fost sediul celei de-a doua tiparnițe din Iași a Mitropolitului Dosoftei. Acesta era considerat primul poet național și primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul Ortodox și unul dintre cei mai mari cărturari din cultura română.

Muzeul are patru încăperi, iar vizitatorii pot descoperi documente străvechi, tipărituri, manuscrise, crucifixe, icoane, pocaluri și multe alte obiecte valoroase.

Printre exponatele de mare rezonanță (multe – unicat) menționăm: un „Pateric” slavon, din secolul al XIV-lea, „Apostolul”, cel mai vechi manuscris românesc datat (1559), „Cazania lui Varlaam” (1643), „Psaltirea în versuri a lui Dosoftei” (1673), cea mai veche copie a Letopisețului Țării Moldovei de Grigore Ureche (aproximativ 1665) și altele.