Cum arată sărăcia extremă pentru români care abia trăiesc de la zi la zi

de: Diana Radu
22 10. 2018

Dacă într-un calcul general România stă mai bine decât Ungaria și Bulgaria, circa 1,1 milioane de români au cunoscut sărăcia extremă.

Peste un milion de români trăiau într-o sărăcie extremă, în 2015, conform sistemului de măsurare al Băncii Mondiale la categoria „sărăcie extremă”. Conform acestei statistici, 5,7% din români trăiau cu circa 7,6 lei pe zi în urmă cu trei ani.

Din acești bani, aproape jumătate dintre români ar fi trebuit să își plătească apa, canalizarea, gazele, electricitatea, hrana, îmbrăcămintea, școlarizarea, sănătatea și eventual să le mai rămână și pentru activități de recreere (ceea ce e de dorit, dar cu siguranță nu se întâmpla).

Raportat la 2015, diferența dintre decalajul de sărăcie și rata de sărăcie extremă era de 33,4% la nivelul României, adică 1,2 dolari (cinci lei). Acest raport reprezintă deficitul mediu de consum al celor săraci. În cazul în care deficitul mediu al celor săraci este de 0,25, atunci indivizii săraci consumă în medie cu 25% mai puțin decât pragul sărăciei extreme, conform standardelor internaționale. Asta se traduce în 1,43 dolari pe zi.

Dacă te întrebi cum se raportează România la lume, în 2015, peste 1,9 miliarde de persoane (26,2%) din populaţia lumii trăia cu mai puţin de 12,8 lei pe zi, în timp ce aproape 46% din populaţia lumii trăia cu mai puţin de 22 de lei pe zi. Datele au fost prezentate în raportul Bianual al Băncii Mondiale despre Sărăcia şi Prosperitatea Comună, denumit „Piecing Together the Poverty Puzzle” („Asamblarea pieselor din puzzle-ul sărăciei” – trad.).

La nivel global, raportat la anul de referinţă 1990, nivelul sărăciei extreme a scăzut, de la aproximativ o treime din populaţia lumii la aproximativ o zecime. Asta în condiţiile în care datele Băncii Mondiale compară 2015, cel mai recent studiat, cu anul de referinţă.

Banca Mondială a avertizat pe 19 septembrie că ritmul de scădere a sărăciei extreme a încetinit. Dar că, până în 2030, sărăcia extremă va fi definită ca traiul cu mai puțin de 7,6 lei pe zi.