Cum arată România din spațiu, în 2020: povestea din spatele fotografiei cât 1000 de cuvinte

de: Puiu Alexandru
19 02. 2020

În teorie, România a rămas neschimbată în ultimii 100 de ani, din prisma teritoriului. În practic, impactul celor 30 de ani de la revoluție se văd într-o imagine din spațiu.

România nu are o agenția spațială prolifică și o putere financiară semnificativă pentru a comanda imagini din spațiu precum cea de mai jos. Nici măcar nu ar avea vreun motiv pentru astfel de eforturi. Din fericire pentru noi, există Agenția Spațială Europeană.

Fotografia spectaculoasă de mai jos a fost realizată de satelitul european Sentinel 2. Aceasta face parte din programul Copernicus, iar efortul din spatele lansării sale în orbită a aparținut, în egală măsură, Agenției Spațiale Europene (ESA) și Comisiei Europene.

Imaginee realizată de satelitul european Sentinel 2 a fost postată pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România în cursul zilei de luni. Aceasta prezintă ţara noastră, văzută din perspectiva satelitului care face parte din programul Copernicus.

În orbita Pământului există la această oră doi sateliți gemeni din programul Copernicus. Sunt intitulat Sentinel 2A și Sentinel 2B. Dacă nu era evident deja, ei fac parte din misiunea Sentinel 2. Scopul acestui efort științific este coordonat de Comisia Europeană și ESA. Constă în observarea și monitorizarea planetei noastre.

În detaliu, sateliții încearcă să monitorizeze cât se poate de atent variabilitatea suprafeței Terrei. Cei doi pot observa suprafeţele terestre şi maritime, pot realiza hărţi în cazul unor dezastre naturale, pot detecta nave şi vedea suprafeţele de gheaţă din mările nordice.

În ceea ce privește țara noastră, fără să te pricepi foarte mult la geografie, se poate observa o transformare tristă a teritoriului, din prisma dispariției zonelor verzi. S-a dezbătut intens în ultimii ani probleme defrișărilor, dar doar o astfel de imagine îți arată de fapt cât mică mai este suprafața de pădure de la noi. O mare parte din România pare aproape deșertificată, iar acest lucru este puțin probabil să se schimbe.