Cum arată noua hartă politică a României. Cum au votat românii la alegerile parlamentare pe județe

de: Daoud Andra
02 12. 2024

Alegerile parlamentare din 2024 au adus multe surprize la nivel național. Dacă este să ne uităm ce partide au câștigat alegerile în anumite județe, vom vedea că jumătatea de sud și cea de est a țării sunt predominant roșii, după ce PSD a obținut cele mai multe voturi în 25 de județe. Cum se prezintă situația în cazul celorlalte partide.

Harta politică, după alegerile parlamentare

Dacă ne uităm la rezultatele de după 2004, România a rămas în esență „roșie”, cu majoritatea județelor dominate de Partidul Social Democrat (PSD) la alegerile parlamentare. Situația se repetă și în 2024, dar apar și anumite schimbări. Alte formațiuni politice au reușit să-și revendice anumite teritorii, conturând un peisaj cel puțin interesant.

Rezultatele obținute la Camera Deputaților și Senat au fost similare, iar intenția de vot a fost factorul determinant pentru repartizarea mandatelor. Astfel, PSD a continuat să fie principalul partid dominant, cu o prezență solidă în majoritatea județelor, dar nu fără concurență. În mod special, județele din estul și sudul țării au fost copleșite de roșul social-democrat, lăsând loc pentru câteva insule de altă culoare.

În Transilvania și în alte zone vestice ale României, Partidul Național Liberal (PNL), reprezentat de galben pe hartă, și-a consolidat influența, impunându-se ca principalul adversar al PSD. Această zonă, cuprinzând județe precum Cluj, Bihor și Sibiu, continuă să fie un bastion liberal, având o tradiție de lungă durată în sprijinirea acestei formațiuni. În plus, județele Ilfov și Giurgiu, aflate în proximitatea Capitalei, au fost și ele dominate de PNL, reflectând o preferință pentru politica liberală și pentru reforme de dezvoltare regională.

Harta cu reprezentarea voturilor la alegerile parlamentare

Cum arată pe hartă USR, PNL și UDMR

UDMR-ul, marcat cu verde pe hartă, a rămas o forță importantă în Transilvania, cu un sprijin consistent în județele Harghita, Covasna, Mureș, Satu Mare și Sălaj. Aceasta demonstrație de forță arată cât de profundă este influența UDMR asupra comunităților de etnie maghiară din România, stabilind o prezență politică ce nu poate fi ignorată și care contribuie la diversitatea peisajului politic al țării.

Uniunea Salvați România (USR), simbolizată de albastru, a reușit să câștige teren în județe ca Brașov și Timiș, fiind văzută ca o alternativă  pro-europeană la partidele tradiționale. De asemenea, aproape întreaga Capitală, cu excepția Sectorului 5, a fost marcată de influența USR, care a atras un electorat urban, tânăr și progresist. Acest lucru subliniază o schimbare în preferințele electoratului din orașele mari, acoperind o zonă de electorat cu așteptări mai mari în ceea ce privește transparența și reforma în administrație.

Partidul AUR, reprezentat pe hartă cu portocaliu, a avut o prezență notabilă în județe precum Constanța, Arad și Suceava. Deși nu a reușit să se impună ca o forță dominantă la nivel național, AUR a demonstrat o capacitate de mobilizare a electoratului cu mesaje naționaliste și anti-sistem, clasându-se pe locul al doilea la numărul total de voturi.