Cum arată noua declarație pe propria răspundere. Este valabilă pe perioada stării de alertă și toți cetățenii trebuie să o completeze. Descarc-o acum!

de: Rosu Ioana
15 05. 2020

Potrivit ultimelor informații oferite de președintele Klaus Iohannis, românii vor trebui să completeze în continuare declarația pe propria răspundere, atunci când părăsesc localitatea în care se află.

Când și în ce condiții avem voie să ieșim din localitate

România a intrat de astăzi în stare de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Marcel Vela, Raed Arafat și Nelu Tătaru, au prezentat în cursul serii de joi textul hotărârii și a anexei care reglementează măsurile impuse pe durata stării de alertă.

Aceștia au menționat că este permisă deplasarea persoanelor în afara locuinței, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Cu privire la deplasarea în afara localității sau a zonelor metropolitane, se instituie interdicția acestei acțiuni, cu excepția anumitor situații: deplasare în interes profesional, inclusiv între locuință și locul de de desfășurare a activității profesionale, deplasarea în scop umanitar sau voluntariat, pentru activități agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente, centre de tratament, asistență medicală, îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie.

Printre multe alte obligativități, ieșirea din localitate va fi posibilă după completarea unei declarații pe propria răspundere. Descarcă AICI

În ce zone din afara localității ne-am mai putea deplasa

Raed Arafat a precizat că în afara scopurilor menționate mai sus, ar mai putea exista anumite zone în care să fie permisă deplasarea, însă acest lucru se va decide ulterior: „mai sunt câteva puncte care se vor vedea la publicare”.

În această categorie de deplasări permise ar putea fi încadrate activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane, deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială; deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu, potrivit digi24.