Cum arată, de fapt, Soarele. E complet diferit de imaginea pe care o știi
NASA și partenerii săi au lansat High-Resolution Coronal Imager (Hi-C) la marginea spațiului pe 29 mai 2018, la cel de-al treilea zbor către studiul Soarelui. Claritatea imaginilor primite de la sonda spațială este fără precedent, iar analiza lor va oferi oamenilor de știință din întreaga lume indicii cu privire la una dintre cele mai mari întrebări din heliofizică, de ce atmosfera Soarelui sau corona este mult mai fierbinte decât suprafața sa.
Cum arată, de fapt, Soarele
High-Resolution Coronal Imager (Hi-C) de înaltă rezoluție a fost trmisă aproape de soare, la bordul Black Brant IX, lansată de la White Sands din New Mexico. Telescopul de pe Hi-C, elementul central al sarcinii utile care cântărește 464 lire și măsoară 10 metri lungime, este proiectat să observe o regiune mare, activă, în corona Soarelui. Durata porțiunii spațiale a misiunii Hi-C a furnizat cinci minute de observație cu telescopul obținând o imagine la fiecare cinci secunde.
„Aceasta a fost a treia lansare a Hi-C. A doua noastră lansare în 2016 a avut o problemă cu o cameră la bordul telescopului instrumentului. Așadar, în timp ce am adunat date de inginerie și câteva imagini, nu am obținut imagini de înaltă calitate a coronei pe care o așteptam, la a doua lansare. Pentru această a treia lansare am îmbunătățit aparatul foto de la ultima lansare și deja obținem date interesante din acest experiment care ar putea ajuta la explicarea întrebărilor de lungă durată despre atmosfera Soarelui.”, a declarat Amy Winebarger, investigatorul șef pentru misiunea Hi-C la Marshall Space Flight Center din NASA, în Huntsville, Alabama.
E complet diferit de imaginea pe care o știi
Oamenii de știință anticipează că analiza datelor imagistice din cel de-al treilea zbor Hi-C va ajuta la rezolvarea întrebărilor actuale despre conexiunile dintre regiunile calde și răcoroase ale atmosferei solare. Pentru a îndeplini acest obiectiv, lansarea și colectarea datelor Hi-C a fost coordonată cu Regiunea Imagistică Spectrografă sau IRIS pentru scurt timp, iar micul observator al satelitului exploratorului NASA surprinde imagini și spectre ale porțiunilor mai răcoroase ale atmosferei soarelui.
„Acesta este primul set de date simultan combinat care acoperă întreaga atmosferă solară (fotosferă, cromosferă, regiune de tranziție și coronă) la rezoluția sub-arcsecond”, a declarat investigatorul șef pentru IRIS și Co-Investigatorul Hi-C, Dr. Dr. Bart De Pontieu de la Lockheed Martin Laboratorul Solar și Astrofizică din Palo Alto, California.
În timpul primului său zbor din iulie 2012, Hi-C a capturat imaginile cu cea mai înaltă rezoluție realizate vreodată la o coroană solară cu un milion și jumătate de grade, dezvăluind o activitate magnetică nevăzută anterior. Timp de zeci de ani, oamenii de știință au suspectat că Soarele are un câmp magnetic încălzit de coronă. Al treilea zbor al Hi-C a capturat imagini de rezoluție comparabilă într-un regim diferit de lumină ultravioletă extremă, permițând studiul mai direct al interfeței dintre corona fierbinte și straturile mai reci, inferioare din atmosfera solară.
„Înțelegerea modului în care funcționează Soarele este important pentru lucrurile de zi cu zi pe care le facem pe Pământ. Erupțiile solare pot perturba undele radio, comunicațiile GPS și sateliții care difuzează semnalele telefonului mobil. Studiind modul în care Soarele eliberează aceste explozii de energie, sperăm să le putem anticipa mai bine și, în viitor, tehnologia de proiectare mai bine echipată pentru a face față acestor perturbări.”, a spus Winebarger.