Cum arată cel mai nou castel din România. Datează din perioada medievală, însă a fost reconstruit în 2023

de: Andreea Vînătoru
16 04. 2024

Cum arată cel mai nou castel din România. Sunt mulți români care vor să aibă parte de o vacanță inedită și să pătrundă într-o lume fascinantă cu prinți și prințese. Țara noastră se poate mândri cu astfel de construcții speciale, bine conservate în timp. În continuare vă oferim detalii despre un castel care datează din perioada medievală. A fost reconstruit în 2023, iar mulți turiști se îngrămădesc să prindă un loc!

Castelul din România care a fost reconstruit în 2023

La kilometri distanță de Porumbenii Mari, Harghita, pe versantul dealului „Várfele”, se află un castel de-o frumusețe aparte, care datează din perioada medievală.

În secolele al XIII-lea și al XIV-lea, cetatea era refugiu pentru stăpânii din Porumbenii Mari și pentru locuitorii satului. Anul trecut, localnicii au reconstruit vechea fortificație. Castelul, numit „Várféle”, este amplasat lângă Fântâna Prințesei Triste. Turiștii care ajung acolo pot vedea elemente ale vechilor castele, cetăți medievale și biserici fortificate din regiunea secuiască. „Várféle” poate fi vizitat gratuit în orice perioadă a anului.

Citește și: Țara din Europa unde poți închiria un sat întreg cu propriul castel cu 20 de euro de persoană pe noapte. Peisajele sunt de vis, îți taie respirația

Legenda castelului Várfele din Harghita

Conform legendei, castelul de pe dealul „Várfele”, ar fi fost construit de Prințul Csaba, care l-a lăsat apoi uneia dintre fiicele sale. Fântana din interiorul castelului a fost creată din lacrimile nepotului său orfan. Ulterior, fântâna a fost numită Fântâna Prințesei Triste. O altă legendă presupune că, în apropierea castelului se afla un lac, pe fundul căruia stătea un șarpe alb uriaș. Se crede că există și în ziua de astăzi și încă păstrează o comoară fabuloasă.

Castelul Ghika din Dofteana, o altă frumusețe aparte din țară

Castelul Ghika din Dofteana, situat în splendida Vale a Trotușului din județul Bacău, reprezintă una dintre bijuteriile arhitecturale ale României, fiind parte integrantă din moștenirea familiei Ghika, alături de prestigiosul Palat de la Comănești.

Bazele construcției au fost puse la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind folosită, pentru început, drept o locație de vânătoare. Mai apoi, conacul a devenit reședință de vară și de vacanță pentru familia Ghika. Ulterior, Neculai N. Ghika s-a gândit să pună bazele unei locuințe administrative pe domeniul său și a angajat un arhitect italian. Așa s-a pus baza unui edificiu impunător, ce avea să devină ulterior Castelul Ghika.