Cum arată ardeiul pe care niciun român nu îl poate gusta. De ce este extrem de periculos

de: Ștefan R. Apostol
10 10. 2021

Atunci când ne așezăm la masă, unora dintre noi le plac măncărurile mai condimentate. De cele mai multe ori apelăm fie la condimente, fie la celebrii ardei iuți. Există o adevărată știință a acestor ardei, dar și o listă cu cei mai iuți ardei din lume. În această listă se află și un soi denumit „Coroana episcopului”. Acest soi este cultivat aproape în toată lumea, dar există cultivatori și în România.

„Coroana episcopului”, face parte din lista celor mai iuți ardei din lume

Acest soi de ardei iute, „Coroana episcopului”, este un ardei iute picant, și are o formă distinctivă. Soiul arată ca o coroană episcopală, de unde și numele. Aduce căldură respectabilă și este minunat pentru gătit. Ca orice alt lucru, și ardeii iuți sunt măsurați conform unor paramentrii, sau o scară de unități.

Scara sau testul poartă numele lui Wilbur L. Scoville (1865-1942), care a dezvoltat Testul organoleptic Scoville în 1912 în timp ce încerca să găsească un ardei potrivit pentru a fi folosit într-un unguent care produce căldură.

Cântarul este utilizat pentru a măsura cantitatea de capsaicină – compusul chimic găsit în ardei, care le conferă căldura lor picantă – în ardei. Capsaicina este responsabilă pentru gradul de iuțime al unui ardei. Substanța este cauza transpirației corporalE și durerilor urechilor după ce ai mâncat un ardei. Majoritatea capsaicinei se găsește în coastele și semințele unui ardei.

Ardeiul este situat sus pe scara Scoville

„Coroana episcopului”, pe scara Scoville, are o valoare cuprinsă între 5.000-30.000 SHU. Comparați acest lucru cu un ardei tipic jalapeno, care are în medie 5.000 SHU și veți descoperi că ardeiul „Coroana episcopului”poate fi la fel de iute sau de până la 6 ori mai iute.

Acest ardei iute este membru al speciei Capsicum Baccatum, care include ardeiul Ají. Are o formă interesantă care seamănă cu coroana episcopului, de unde și numele său și poate fi foarte condimentată, cu o aromă fructată. „Coroana episcopului”, este roșu când este matur și măsoară aproximativ câțiva centimetri. Poate fi folosit proaspăt în salate și poate fi folosit uscat sau murat.

Aroma acestui ardei, „Coroana episcopului”, este atât condimentată, cât și fructată atunci când ardeiul estecomplet copt. Când sunt verzi, au o aromă mai vegetală. Pe măsură ce se maturizează complet și se coc de la verde la roșu, se simte aroma mai dulce și mai fructuoasă.

Românii mari cultivatori de „Coroana episcopului”

În România există cultivatori de acest soi de ardei, cea mai importantă cultură aflându-se la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Specialiștii de aici au creat în solarii zone climatice adaptabile pentru culturile de „Coroana episcopului”. Tot aici, la Institut, cercetătorii au creat, pe baza de ADN, alte soiuri și mai iuți, unde cantitatea de capsaicină o poate depăși și pe cea din ardeiul „Coroana episcopului”.

„Ardeiul iute prezintă foarte multe varietăţi. Vorbim de ardeiul iute tradiţional, cel care este încadrat botanic sub denumirea de Capsicum annuum. Pe urmă avem această varietate, Capsicum baccatum, mai avem cu fructul rotund, tip cireaşă, deci cu diverse forme. În colecţie avem undeva la aproape o mie de soiuri pe care noi le menţinem, cu caracteristici deosebite.”, spune Costel Vânătoru, cercetător.