Cum arată adeverința de vaccinare anti-covid-19, de fapt. O poți descărca de aici

de: Alexandra Chivu
09 03. 2021

Adeverința de vaccinare anti-COVID-19 este disponibilă de astăzi și în format electronic. Se poate descărca online din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică au explicat într-o conferință de presă cum se procedează mai exact.

Adeverința de vaccinare anti-COVID-19 poate fi descărcată online

„Orice persoană vaccinată cu două doze de vaccin poate să intre pe site, citește termenii de utilizare și îi acceptă. În cazul în care îi acceptă, îi apar două ferestre, una în care trebuie să introducă CNP-ul și a doua în care introduce numărul de telefon. Primește un cod prin SMS, introduce codul și obține adeverința de vaccinare.

Cred că este deja disponibil serviciul acesta. Deocamdată, este disponibil pe CNP și pe datele din buletin. De săptămâna viitoare va putea fi disponibil și pe datele din pașaport”, a explicat Florentina Furtunescu, specialist din cadrul INSP.

Adeverința de vaccinare poate fi obținută accesând linkul adulți.renv.ro, unde primul pas pe care utilizatorul trebuie să-l facă este să apese pe butonul ”OBȚINEȚI ADEVERINȚA ELECTRONICĂ DE VACCINARE”. De aici, se va deschide o notă de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal, cu care doritorul trebuie să fie de acord în josul paginii, pentru a fi trimis la pagina de autentificare cu CNP și număr de telefon.

Ulterior, va primi un cod de siguranță prin SMS, apoi va fi disponibilă și adeverința de vaccinare. Documentul va fi disponibil de săptămâna viitoare și cu datele din pașaport. Acesta este primit și în format fizic după administrarea dozei de vaccin.

De ce primesc oamenii care se vaccinează o adeverință? 

„Este cât se poate de firesc și normal ca o persoană care vine într-un centru de vaccinare și i se administrează vaccinul să aibă un document care atestă ziua în care a fost vaccinat, tipul vaccinului cu care a fost imunizat, lotul din care provine și schema de vaccinare care s-a efectuat.

Pe acea adeverință există un cod unic de înregistrare în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, iar motivul pentru care eliberăm această adeverință este unul cât se poate de medical și corect, în ideea în care dacă persoana respectivă se vaccinează în București și se află la Cluj, de exemplu, înregistrează o reacție adversă locală sau are nevoie de sfatul unui medic, trebuie să prezinte acelui medic o adeverință, să vadă care a fost tipul de vaccin administrat. Sunt persoane care, în anumite circumstanțe, nu pot să spună detalii despre vaccin, din acest motiv este o dovadă a vaccinării și nimic mai mult”, a explicat Valeriu Gheorghiță.