Cum alegi cea mai bună varză pentru murat din piaţă. Cum trebuie să fie frunzele ei, de fapt
Varza murată este una dintre delicatesele pregătite de gospodine toamna, pentru a o folosi în timpul iernii la prepararea celebrelor sărmăluțe sau a diverselor salate de sezon. Sfârșitul lunii octombrie este momentul ideal pentru pus varză la murat în butoaie mici, dacă vrei să fie gata pentru rețetele tradiționale de Crăciun. Datorită acestor sfaturi, oricine se poate descurca să pună varză la murat, fie și pentru prima oară.
Care este cea mai bună varză pentru murat
A mai rămas puțin până la venirea iernii, așa că gospodinele deja s-au apucat să pună varza în butoaiele cu saramură, însă omit un lucru. Nu orice varză din piață este bună pentru murat. Iată cum trebuie să fie frunzele ei, de fapt.
Cea mai bună varză pentru murat trebuie să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri, căpăţânile să fie îndesate, pline, iar frunzele sănătoase, neafectate de insecte. De asemenea, varza bună pentru sarmale este cea ușor plată, nu perfect rotundă, pentru că cea din urmă are doar câteva frunze mari la suprafață, restul fiind prea mici pentru a împături sarmalele. Verifică și să nu aibă frunzele găurite, pătate sau veștejite.
Optează pentru varza românească
De departe, cel mai bun soi de varză pentru murat este cel românesc. Cum o diferențiezi de celelalte și cum o alegi în piață? Ei bine, varza românească are întotdeauna foaia cât mai subțire, o culoare ușor străvezie și este de regulă de dimensiuni mai mici. Nu cumpăra verze mari, ci încearcă să le alegi pe cele de dimensiunea aproximativă a unei mingi de handbal și cât mai bine îndesate.
Pași de urmat pentru rețeta de varză murată
Un alt aspect la care trebuie să fii atentă după ce ai cumpărat varza din piață este spălatul legumei foarte bine. Varza nu trebuie să aibă frunzele murdare sau ofilite. După ce ai curățat-o bine, scobește cotoarele, apoi așază varza în butoi cu cotorul în sus, iar la final pune crenguțe de mărar.
Odată așezate toate verzele în butoi, lucrurile sunt foarte simple. Toarnă apă rece amestecată cu sare direct în recipient. Pentru a face diluția, păstrează raportul de o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Apa trebuie să depășească nivelul verzelor, iar pentru a preveni urcarea ei la suprafață, așază deasupra lor și proptele de lemn.
Ce trebuie să faci periodic
Nu uita să sufli periodic în varză, cel puțin de trei ori pe săptămână. Pentru această operațiune ai nevoie de un furtun sau un tub de plastic rigid. Bagă tubul cât mai adânc în butoi, în mai multe locuri, și suflă energic pentru a o vântură.
Dacă preferi ca varza murată să aibă o culoare roșiatică, poți adaugă în saramură o sfeclă sau o varză roșie. De asemenea, în funcție de gusturi și zone, mai poți pune gutui, boabe de porumb sau boabe de piper.