Cum ajutăm aluatul de cozonac să crească mai repede când este frig în bucătărie. Va creşte atât de mult încât va ieşi din bol

de: Sabina Anastasia
24 04. 2024

Dacă vrei să prepari cozonac, însă temperatura din bucătărie nu este optimă pentru creșterea aluatului, avem soluția potrivită pentru tine. Află în continuare ce trebuie să faci cu compoziția pentru ca aceasta să crească. Vei rămâne uimită de rezultatul final!

Secretele celui mai delicios și pufos cozonac

Înainte de sărbătorile pascale, gospodinele din România pregătesc, pentru a fi pus pe mese, cozonac, un fel de pâine proaspăt coaptă, moale, dulce, acoperită cu glazură în unele cazuri, cu ingrediente aromate, uneori chiar și colorate, cum ar fi stafidele sau bucățile de rahat.

Rețeta de cozonac, indiferent de sortimentul pe care gospodinele îl prepară, este floare la ureche, atât timp cât aluatul se lasă la crescut, pentru a-și dubla volumul. În fapt, compoziția este foarte ușor de pregătit, iar decorarea desertului nu poate fi dificilă.

În materialul de astăzi, Playtech Știri îți dezvăluie câteva secrete de care trebuie să ții cont, pentru a prepara cel mai savuros cozonac pentru masa de Paște. Sfaturile de mai jos îți pot fi de ajutor pentru următoarele zile, când vei pregăti felurile diverse de mâncare pentru oaspeți.

Cum alegi făina și laptele pentru preparare

În primul rând, făina folosită la prepararea cozonacului trebuie să fie aleasă corect. Este bine să optezi pentru făina special concepută pentru deserturi, nu pentru cea pentru produsele clasice de panificație, însă asta depinde și de preferințe. Depozitează corect făina, pentru a nu se strica.

În rețeta de cozonac, poți folosi orice tip de lapte: lapte integral, degresat, degresat, cu conținut scăzut de grăsime etc. De asemenea, laptele poate fi înlocuit – la nevoie – cu apă și lapte praf degresat sau cu lapte de soia. Gustul se va schimba ușor, însă este o opțiune potrivită, dacă rămâi fără produs.

Ce faci cu aluatul, dacă în bucătărie e rece

Păstrează drojdia într-un recipient ermetic, depozitat în condiții de temperatură scăzută, la frigider, dacă vrei ca desertul să iasă în forma potrivită. Condițiile de temperatură ridicată, umiditatea și aerul vor conduce la stricarea drojdiei. Acest lucru va face ca aluatul să nu crească.

Ce trebuie să faci cu aluatul, dacă în bucătărie e rece și nu-l poți lăsa la crescut la temperatura camerei? Indicat ar fi să pui aluatul la cuptor, să setezi cea mai mică treaptă de temperatură – de obicei, 40 grade – și să-l lași așa, cu ușa cuptorului deschisă. Temperatura optimă pentru creșterea aluatului este 30 de grade, însă cum multe cuptoare nu au această treaptă, se lasă ușa aparatului electrocasnic deschisă.