Cum ajungi medic în 20 de minute. Pregătește halatul, parafa se ia cât ai clipi!

de: Iorgu Ianusi
28 02. 2019

20 de minute. Și 91 de lei. Dacă ar fi să ne jucăm cu cifrele, cam așa s-ar rezuma „rețeta” pentru ca un român fără studii în medicină să obțină parafa de medic.

O echipă de jurnaliști Digi24 a pornit acest experiment: deși nu aveau documente care să ateste absolvirea unei Facultăți de medicină, reușesc să obțină aprobările necesare.

„Nu ți se cere niciun act oficial. După ce cumperi și un top de rețete, poți să eliberezi prescripţii medicale cu medicamente care nu pot fi cumpărate fără indicaţie medicală. (…)Un experiment jurnalistic, cu camera ascunsă, care scoate în evidență slăbiciunile sistemului medical românesc.” Jurnaliștii Digi24

Țara în care cine nu vrea nu e medic

Au fost puși să completeze o cerere cu datele personale și o specialitate medicală inventată. De asemenea, au prezentat un cod de parafă, de asemenea fictiv. Toate acestea au fost suficiente pentru a „păcăli sistemul”.

Mai întâi, au obținut ștampila care trebuie pusă pe rețete și pe diverse acte care atestă consultul medical sau diagnosticul. Iată discuția purtată cu o vânzătoare într-un centru care fabrica ștampile:

Reporter – Bună Ziua. Vreau și eu o ștampilă?

Vânzătoare – Pentru o societate?

Reporter – Nu. Medic. Aveți aici și codul, tot.

Vânzătoare – Îhî. Hai să vă arăt ce modele avem. Am modelul ăsta, un pic mai mic. Automat, scrisul va fi mai mic. Așa, o dată.

Reporter – Asta la ce preț este?

Vânzătoare – 70 de lei. Și asta ar fi următoarea după ea, unde ar încăpea textul la fix. Ar fi și destul de vizibil.

Reporter – Asta cât e?

Vânzătoare – 91.

Reporter – Dați-mi-o p-asta, vă rog.

Vânzătoare – Cu tușieră Neagră? Albastră?

Reporter – Neagră. Cam cât durează?

Vânzătoare – 20 de minute.

Reporter – Perfect!

Echipa de jurnaliști revine în centrul care realiza ștambile cumDupă doar 20 de minute, parafa de medic specialist în obstetrică-ginecologie era gata.

Reporter – Bună ziua. Am venit după ștampilă.

Vânzătoare – Aveți nevoie de factură?

Reporter – Nu. De bon.

Vânzătoare – Uitați.

Reporter – Ok.

Următorul pas: pretinșii medici au completat o rețete, pentru a testa dacă parafa falsă, obținută rapid într-un centru obișnuit de ștampile, e remarcată de specialiști sau nu. Pe rețetă au trecut diagnosticul „infecție urinară” și au prescris un antibiotic. Într-o farmacie, angajata aflată la casă nu-și dă seama că e o parafă falsă.

Reporter – Bună ziua. Am și eu rețeta asta.

Farmacista – Nurofen, Nolicin… O să vă calculez pentru 7 zile, pentru cât v-a dat.

Reporter – Da, doamnă. Ră rog. Toată rețeta cât costă?

Farmacista – Totul v-a dat pentru 7 zile?

Reporter – Da.

Farmacista – Ar fi 100 de lei și 60 de bani.

Reporter – De ce costă așa mult? Ne-am uitat portofelul în mașină. Ne întoarcem imediat.

Un experiment reușit: poți fi medic în 20 de minute. Ce spun oficialii de la Sănătate

Odată reușit experimentul, jurnaliștii merg la Misterul Sănătății, ca să afle punctul de vedere ministrului Sorina Pintea privind această situația. Jurnaliștii i-au înmânat ștampila și rețeta completată de ei.

„Da, are și cod de parafă… O să vă rog să-mi permiteți să sesisez Direcția de Sănătate Publică să verifice la acel centru de ștampile, care sunt documentele care stau la baza eliberării acestei ștampile. (…) Aș putea spune că suntem la faza No comment. Avem reguli, avem proceduri, avem tot ceea ce trebuie, important e să le respectăm. Mi se pare de noaptea minții, pe cuvânt. După tot ceea ce s-a întâmplat, după toate problemele, pentru că media le-a prezentat intens, să faci așa ceva… mi se pare… Da… Mi se pare extrem, extrem de grav!” Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Eliberarea unor astfel de ștampile în această manieră nu este un fenomen, susţin autorităţile. Există şi centre care cer documente oficiale cu codul de parafă eliberat de DSP.

În urma acestui experiment jurnalistic, Direcția de Sănătate Publică București anunță că va începe… o nouă anchetă. Ar urma să fie analizat modul în care se emit parafe pentru medici.