Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională 2023. Ce se întâmplă cu elevii care au picat examenul
Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională 2023? Fie că nu au fost destul de pregătiți sau au fost copleșiți de emoții, unii elevi au luat notă mică la Evaluarea Națională. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu pot intra la un liceu bun.
Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională 2023
În cazul elevilor care nu au participat deloc la Evaluarea Națională, aceștia vor fi înmatriculați în clasa a IX-a în licee sau școli profesionale, însă în etapa a doua de repartizare computerizată, doar pe locurile rămase libere după prima etapă.
Chiar dacă elevii au fost buni și au avut medii bune în clasele V-VIII, există posibilitatea să intre la un liceu slab sau la o școală profesională, dacă nu a susținut Evaluarea Națională. Aceștia vor fi repartizați și după cei care au obținut medii mai mici de 5 la examen.
Cu toate acestea, puteți transfera un elev de clasa a IX-a la un liceu mai bun, iar invocând motive medicale, transferul poate fi realizat mult mai repede. Aflați în rândurile următoare ce prevede regulamentul, de fapt:
“art. 152. Elevii din învățământul liceal, din învățământul profesional și din învățământul postliceal se pot transfera, păstrând forma de învățământ, cu respectarea următoarelor condiții:
a) în cadrul învățământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situații medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a a învățământului liceal pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, cu respectarea condiției de medie, menționate anterior”.
Citește și: Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2023. Lista completă cu documentele necesare
Cum vor fi departajați elevii
Sorin Cîmpeanu a stabilit eliminarea procentului reprezentat de media din clasele V-VIII la admiterea în liceu. Prin urmare, anul școlar 2023-2024 va fi primul an în care elevii vor intra la liceu doar cu media obținută la Evaluarea Națională.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.
Aceasta se calculează ca media aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională, conform ordinului de ministru privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.
Poate exista situația în care doi elevi au medii de admitere egale. În acest caz, candidații vor fi departajați după următoarele criterii, în ordine:
- nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
- nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
- nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;
- media generală de absolvire a claselor V-VIII.
Citește și: Cele mai bune licee din București în 2023. Care a fost ultima medie de admitere anul trecut
Calculul mediei de admitere la liceu 2023
Elevii vor fi nevoiți să susțină probe de aptitudini în cazul liceelor vocaționale, iar acestea vor fi luate în considerare pentru calcularea mediei de admitere la liceu. Iată cum vor fi calculate mediile:
- Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: (APT + MA)/2 = MFA
unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere;
MFA = media finală de admitere.
- Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel: (3*APT + MA)/4 = MFA
unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere;
MFA = media finală de admitere.
- Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA
unde: NP = nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele Limba si literatura română şi Matematică;
MA = media de admitere;
MFA = media finala de admitere.