Cum ajung românii să intre sănătoși în spital și să se externeze infectați cu Covid-19. Adevărul pe care medicii îl ascund

de: Rosu Ioana
07 01. 2021

Pandemia de Covid-19 pune din ce în ce mai multă presiune pe sistemul medical, dar și pe cetățeni și autorități. În ciuda regulilor stricte din spitale, un detaliu extrem de important în evitarea răspândirii virusului este uitat sau ignorat. Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților face lumină în acest sens, explicând motivul pentru care mulți români sănătoși se infectează cu noul coronavirus în spital.

Protocoalele din spitale, nocive pentru sănătatea publică

Toată lumea știe că regulile spitalelor sunt foarte stricte, astfel că nu poți pătrunde sau interna într-o unitate medicală dacă nu ai testul Covid-19 negativ sau dacă nu ți se ia temperatura. Fie că ți se face pe loc sau ți se impune să-l prezinți la intrare, această condiție este obligatorie.

Din păcate, acest lucru nu se întâmplă și la externarea din spital, motiv pentru care, mulți pacienți pleacă acasă infectați, iar ulterior îl răspândesc în familie și în cercurile de persoane cu care intră în contact.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților a explicat de ce protocoalele din instituțiile medicale nu prevăd testările și la externare.

„Nu au capacitate de testare. La noi, unele protocoale sunt norme de compromis în perioada asta. În mod normal, ar trebui să prevadă și un test COVID la externare. Acum, această testare nu se face, din mai multe motive.

Nu vor spitalele și șefii de secție. Toți oamenii care s-au trezit infectați acasă, după ce s-au externat, pot ridica pretenții civile și pot să ii acuze și să le ceară despăgubiri. Și în instanța se pot cere sume mari.

Astfel de cazuri se întâmplă și în spitale mari, de urgență, pentru că e flux mare de pacienți, dar și în spitale monospecialitate, care nu dispun de laborator de biologie moleculară și cărora le este foarte greu să lucreze cu alt laborator”, a explicat Vasile Barbu, potrivit Antena3.

Pacienți internați sănătoși se plâng că au contactat virusul în spital

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților a declarat că există mulți pacienți care s-au plans că s-au confruntat cu simptome de Covid-19 la scurtă perioadă după ce au ieșit din spital.

„Noi propusesem că toate cadrele medicale care întră intr-un salon, fie el roșu, fie el verde, sau incert, să aibă aceleași echipamente de protecție, pentru că riscul de infectare există, având în vedere timpii medii de spitalizare – două zile, trei zile, cinci zile.

În plus, cadrele medicale care lucrează pe zona non COVID nu se simt la fel de în siguranță că cei care sunt pe zona COVID”, a mai adăugat Vasile Barbu.

Reprezentanții DSP au transmis că procedura din spitale este aceea potrivit căreia, testele se fac doar dacă există simptome specifice.

„Această este procedura. Există simptome, se face test. Nu există simptome, nu se face test. Dacă se va schimbă între timp, vom mai vedea.

Dacă sunt șanse să ia din spital atunci trebuie să aibă simptomatologie. Inclusiv dacă ești contact direct al unei persoane care a făcut COVID dacă nu ai simptomatologie, nu se testează”, potrivit Ziare.com.