Cum a luat naștere isteria BLACKOUT, de fapt, pana de curent care ar pune Europa pe chituci

de: Bișinicu Andreea
03 11. 2021

Ministrul Apărării din Austria a declarat, acum câteva zile, că Europa este în pericol de a se confrunta cu un potențial blackout, în viitorul apropiat, pană de curent generală care ar putea lăsa fără electricitate Uniunea Europeană timp de două săptămâni.

Cum se poate manifesta, de fapt, un blackout

Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria, a declarat, la începutul lunii octombrie, că oamenii s-ar putea confrunta în următorii ani cu o pană generală de curent care ar putea afecta întregul continent european.

De asemenea, oficialul austriac a explicat faptul că armata lor națională a depus un efort fantastic pentru a crește gradul de conștientizare a populației asupra potențialului pericol care s-ar putea abate asupra a mai multor state din Uniunea Europeană.

Principalul slogan al campaniei de informare al austriecilor se numește „Ce să faci când totul se oprește” și se concentrează pe faptul că cetățenii trebuie să fie sfătuiți cu privire la achiziționarea proviziilor necesare și să ia măsurile potrivite în cazul în care s-ar confrunta cu un potențial blackout.

Această pană generală de curent ar putea fi cauzată de o defecțiune tehnică majoră, de slăbiciuni ale sistemului de alimentare cu energie electrică sau de o supraîncărcare a sistemului în contextul vârfurilor de cerere de alimentare cu electricitate.

Cu alte cuvinte, oamenilor li se recomandă să adune provizii și să cumpere combustibil, alimente, lumânări, baterii, apă potabilă și alte resurse menite să-i ajute pentru a trece cu bine potențiala pană generală de curent.

„O pană de curent este o întrerupere a energiei, a infrastructurii și a aprovizionării la nivel european – este un risc realist și, în același timp, subestimat. Prin urmare, scopul nostru este să îmbunătățim rezistența republicii noastre în ansamblu.

La un eveniment major de la Viena, am adus acest subiect în prim-plan pentru 2.500 de vizitatori. O performanță live impresionantă!”, a declarat ministrul apărării din Austria Klaudia Tanner într-o postare pe Instagram, la începutul lunii octombrie.

Când ar putea avea loc blackout-ul în Europa

Potrivit oficialilor din Austria, ar exista o mare probabilitate ca un asemenea eveniment precum o pană generală de curent să aibă loc în următorii cinci ani. Cu alte cuvinte, un întreg continent ar putea rămâne fără electricitate, așadar nu se vor mai putea folosi aparate precum telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul.

De asemenea, într-un scenariu de blackout ar înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării.

Specialiștii sunt de părere că principala problemă în gospodării o reprezintă dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire care se pot strica odată cu lipsa energiei electrice, lucru care poate avea un efect devastator pe timp de iarnă.