Cum a fost un român ademenit să investească în criptomonede. Ce înșelătorie a descoperit, din câteva întrebări

de: Cezar Andrei
16 03. 2022

Piața criptomonedelor este extrem de tentantă. Gândul că pot câștiga foarte mulți bani într-un termen scurt îi face pe tot mai mulți români să investească în tehnologia monedelor virtuale. Însă pe cât de tentant este acest domeniu, pe atât de mult poți deveni victima unor înșelăciuni de proporții. Într-o astfel de situație s-a aflat un cunoscut prezentator de emisiuni financiare de la noi, iar cunoștințele în domeniu l-au ajutat să nu cadă în capcana consultanților care garantează succesul fără nicio bază.

Un român a fost ademenit să investească în criptomonede. Cum a descoperit înșelătoria după câteva întrebări

Inacu Guda este prezentator al emisiunii „Banii în mișcare” de pe Digi24. Acesta a povestit pe pagina sa de socializare cum a încercat un așa-zis consultant pe piața „crypto” să îl convingă să investească în monede virtuale, garantându-i un randament de minim 7,2%.

NU pot sa stau deoparte si sa nu impartasesc experienta de astazi (poate ajut si pe altii sa nu cada in capcana): ma suna astazi un reprezentant al Chain Solutions (https://www.chainsolutions.ro/), o companie de tranzactionare criptomonede, sa ma intrebe daca vreau sa investesc in crypto prin intermediul lor. Adica eu sa le dau banii mei munciti si ei sa-i joace la “pacanele”. Sincer, intentionam sa inchid telefonul in maximum 30 de secunde, cu un mesaj scurt si elegant: Multumesc pentru invitatie, dar nu imi joc banii la crypto.” Totusi, m-a intrigat insistenta si determinarea vanzatorului care imi spune scurt si cu o voce sigura: Pacat, dvs. pierdeti, va asiguram ca veti castiga randamente exponentiale. Noi va garantam 80% din bani si, daca nu obtinem un randament de minimum 7,2%, nu percepem comisionul nostru de 30%!”, a scris Iancu Guda pe pagina sa de Facebook.

Întrebările-cheie

Prezentatorul nu a închis telefonul, așa cum voia inițial, ci a continuat convorbirea încercând să afle care este raționamentul din spatele acestei „oportunități” de nerefuzat. Astfel, Iancu Guda i-a adresat interlocutorului său de la celălalt capăt al firului câteva întrebări cheie care i-au domolit entuziasmul.

(1) De ce ati ales acest prag de randament minim 7,2% ? Specula pe crypto este extrem de riscanta, daca imi aduceti un randament de 8% voi pastrati 30% din profit iar eu raman cu 5,6% … extrem de putin pentru un asemenea risc. Ar trebui sa va activati comisionul la un randament de cel putin 25% – 30% ca sa justice riscul, le-am spus. Suplimentar, ar fi corect sa deducem si pierderile istorice din profiturile viitoare la activarea comisionului de success. Adica, nu puteti sa imi pierderi banii 3 ani si in anul 4, la un castig amarat de 8%, deja sa percepti commission. Sunt clauze de minim bun simt pentru alinierea intereselor. Evident, vocea sigura de la telefon nu a avut explicatii …

(2) Cum garantati voi 80% din bani? Adica, speculati banii mei in cripto, pretul scade haotic cu -40%, eu ma sperii si vreau banii inapoi … cum imi garantati voi 80%? Cine sunteti voi, ce capitalizare aveti? Care sunt datele de identificare ale companiei? Vocea sigura de la telefon imi raspunde: voi primi aceste informatii dupa ce semnez contractul

Cine stă, de fapt, în spatele acestei firme

Nu a așteptat răspunsul așa-zisului consultant și a căutat singur date despre firma care l-a contactat.

OK, am cautat eu pe site-ul lor oficial, la Termeni si Conditii figureaza compania Quanto International Consulting SRL, CUI 41818466, o firma cu venituri de cca. 23.000 euro venituri si o pierdere nega de 3 ori MAI MARE. Capital social 200 lei, total capitaluri companie -295.170 lei (a se citi corect, MINUS). Actionarul este un domn din comuna Visina in varsta de 62 ani iar administratorul firmei un tanar de 30 ani nascut in localitatea Gostavatu, care are la studii doar colegiul A.I. Cuza din Corabia, Olt. Fara studii superioare, dar este HEAD OF TRADING. Vedeti cifrele publice atasate in postare. La toate acestea, evident … vocea sigura de la telefon nu a avut explicatii …”, a continuat Guda.

Administratorul nu este la prima „abatere”

Demascând înșelăciunea, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” nu a mai stat la discuții cu reprezentantul firmei de consultanță și după ce i-ar transmis un mesaj scurt a închis apelul.
NU am mai insistat sa intreb vocea sigura de la telefon de unde are numarul meu personal de mobil (ma gandeam la drepturile mele privind protectia datelor personale) si am inchis dezamagit telefonul, nu inainte de a le spune: “Imi pare rau, imi pierd timpul cu voi, sunteti amatori si mincinosi” … evident, ultima replica apartine tot vocii sigure de la telefon: “Si dvs. ce sunteti?” Nu stiu ce sunt, dar stiu ca NU sunt un fraier care sa arunce cu banii munciti oricum, oriunde, oricui … pentru un “randament garantat exponential”., a conchis acesta.
Aruncând un ochi mai atent, Iancu Guda și-a dat seama că despre același individ, Emanuel Cioară, a scris un articol în Adevărul în urmă cu 5 ani în care a dezvăluit cum reușea acesta să câștige și câte 100.000 de euro în fiecare lună păcălind oamenii să investească pe piața de capital.