04 nov. 2022 | 23:54

Cum a devenit ceapa de Buzău roşie. E îndrăgită de toţi românii, însă puţini ştiu că a ieşit pe piaţă în anii ’80

Știri Locale
Cum a devenit ceapa de Buzău roşie. E îndrăgită de toţi românii, însă puţini ştiu că a ieşit pe piaţă în anii '80
Ceapa de Buzău roșie, la concurență cu a altor țări

Tuturor, fie în preparate culinare, fie simplă cu brânză, ne place ceapa. După cum bine știm, pe plan local, există ceapa albă și ceapa roșie. Dar astăzi, vorbim despre ceapa de Buzău. Puțini sunt cei care știu cum a ajuns ceapa cultivată de buzoieni să fie roșie. În cele ce urmează aflați cum a devenit ceapa roşie. E îndrăgită de toţi românii, însă puţini ştiu că a ieşit pe piaţă în anii ’80.

Ceapa de Buzău roșie, la concurență cu a altor țări

La o primă vedere, ceapa de Buzău roșie  nu este ceva ieșit din comun. După cum bine știm, există ceapă roșie cultivată și de alte state europene, și nu numai. Dar, ceapa roșie de Buzău are o istorie aparte, iar localnicii de aici se mândresc cu ea.

De-a lungul anilor, cercetătorii de la Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicolă Buzău au încercat să îmbunătățească soiurile de ceapă cultivate aici. Specialiștii buzoieni spun că toate cercetările făcute se bazau pe soiuri deja existente de câteva sute de ani.

Punctul culminat a venit, însă, anii ’80, când specialiștii au reușit să dezvolte două soiuri noi de ceapă. Primul, denumit „Auria de Buzău”, după cum îi spune numele, era ceapa albă cu un înveliș protector de culoare aurie.

Cel de-al doilea soi de ceapă, ce avea să devină extrem de cunoscut peste tot în țară, este ceapa roșie, denumit tot „Auria de Buzău”, urmate de soiul „Diamant”. Procesul de șlefuire genetică a celor două noi soiuri de ceapă era realizat spre finele annilor ’70, după cum povestește cercetătorul Cristea Chiru.

Ceapa Diamant este un soi renumit, care nu poate fi întrecut. Ambele sunt ceapă albă, doar că Auria de Buzău este alungită, aşa cum este cea de pe marginea drumului, şi roşie şi albă, iar cealaltă, Diamant, are o formă mai îndesată.

Auria de Buzău este dulce, zemoasă, foarte potrivită pentru mâncare, timpurie, însă se păstrează mai greu peste iarnă. De aceea, soiul următor, Diamant, a venit cu o rezistenţă mai mare de păstrare”, povestește dr. ing. Costel Vânătoru, fost specialist al Stațiunii de Cercetare Legumicolă, acum directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, conform Adevărul.ro.

Ceapa este cultivată aici din anii 1700. Cum a devenit ceapa roșie?

Zona Buzăului, la începutul secolului al XVII-lea avea să fie populată de un număr important de bulgari, veniți dinspre Dunăre. Odată ajunși aici, singura îndeletnicire era agricultura, iar ceapa era una din legumele cele mai des cultivate. Se retrăgeau aici din fața otomanilor care transformaseră localitățile de la Dunăre în pașalâcuri.

Așa cum era practica acelei perioade, cultivarea de legume și fructe se făcea doar pe domeniile boierilor bogați, sau pe domeniile Episcopiei Buzăului și mai puțin pe terenurile localnicilor. De-a lungul timpului, ceapa roșie, prin selecția genetică naturală, explică specialiștii, a prins o nouă formă, mai alungită, dar și o nouă culoare, roșu-violet. Dar culoarea roșie cu adevărat, avea să apară după anii 1950, perioadă în care s-au dezvoltat genetic aceste soiuri:

„Acest soi de ceapă roşiatică, cu formă alungită, şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. În august și septembrie, este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, în legături, ca să reziste mult timp”, a declarat publicistul Gheorghe Manole, pasionat de legumicultură.

Așa a devenit ceapa de Buzău roșie. Astăzi mulți dintre noi o avem pe masă, fie alături de o brânză bună, fie în alte preparate.