27 oct. 2021 | 08:36

Cum a ajuns sexul să dăuneze grav planetei. Cifrele sunt alarmante

Diverse
Cum a ajuns sexul să dăuneze grav planetei. Cifrele sunt alarmante
Sexul ar putea să nu fie primul sau chiar al doilea lucru care îți vine în minte când te gândești la impactul asupra mediului

Sexul ar putea să nu fie primul sau chiar al doilea lucru care îți vine în minte când te gândești la impactul asupra mediului. Să-ți faci viața sexuală mai prietenoasă cu mediul este mai distractiv. În ultima vreme au apărut termeni precum „sexul ecologic”, și legătura cu mediul înconjurător. La întrebarea dacă sexul dăunează planetei au răspuns mai mulți specialiști, iar răspunsul este unul neașteptat.

Ce este sexul ecologic

Pentru unii, a fi ecologic din punct de vedere sexual înseamnă a alege lubrifianți, jucării, lenjerii de pat și prezervative cu un impact mai mic asupra planetei, explică dr. Adenike Akinsemolu, specialist  în domeniul durabilității mediului.

Fondul ONU pentru Populație estimează că aproximativ 10 miliarde de prezervative masculine din latex sunt fabricate în fiecare an. Ulterior, majoritatea sunt aruncate în gropile de gunoi.

Asta pentru că majoritatea prezervativelor sunt fabricate din latex sintetic. La fabricarea lor se folosesc aditivi și substanțe chimice, ceea ce înseamnă că nu pot fi reciclate.

Prezervativele din piele de miel au fost folosite încă din epoca romană. Specialiștii spun sunt singura opțiune complet biodegradabilă. Cu toate acestea, ele sunt făcute din intestinul unei oi și nu previn infecțiile cu transmitere sexuală.

Mulți lubrifianți sunt pe bază de petrol. Prin urmare, conțin combustibili fosili. Acest lucru a dus la o creștere a produselor pe bază de apă sau organice.

Sexul are impact asupra mediului

Există părți mai puțin evidente ale vieții noastre sexuale în care pot fi făcute schimbări pentru a reduce risipa, spun specialiștii. Achiziționarea de lenjerie și îmbrăcăminte făcute etic, evitarea sexului la duș, folosirea de mai puțină apă fierbinte, menținerea luminilor stinse și optarea pentru cârpe de spălat reutilizabile sunt toate modalități de a reduce impactul pe cre sexul l-ar avea asupra planetei.

La fel ca majoritatea lucrurilor pe care le cumpărăm, ambalajul duce adesea la deșeuri. Ecologiștii spun că aici este locul în care majoritatea companiilor pot face diferența. Prezervativele, lubrifiantul și pilulele contraceptive de zi cu zi sunt toate produse care pot genera ambalaje care ajung la gropile de gunoi.

Dispozitivele intrauterine și implanturile sunt opțiuni contraceptive pe termen lung, care au mai puține deșeuri, dar au propriile riscuri.

Reproducerea și impactul asupra climei

Potrivit unui studiu din 2017, a trăi fără mașini economisește aproximativ 2,3 tone de CO2 pe an. În același timp, respectarea unei diete bazate pe plante economisește 0,8 tone.

Prin comparație, dacă locuiești într-o lume dezvoltată, a nu avea un copil economisește aproximativ 58,6 tone pe an. Amprenta de carbon în țările mai puțin dezvoltate este mult mai mică, un copil în Malawi estimat a nu mai mult de 0,1 tone.

Unele figuri influente și-au afișat rezervele cu privire la a avea copii. Prințul Harry a declarat pentru Vogue în 2019 că el și ducesa de Sussex vor avea „maximum” doi copii, invocând mediul ca un factor cheie în această decizie.

În mod similar, congresmanul american Alexandria Ocasio-Cortez a declarat la Summitul Mondial al Primarilor C40 din 2019 că este „o femeie ale cărei vise de maternitate au acum un gust dulce-amărui din cauza a ceea ce știu despre viitorul copiilor noștri”.

Rata natalității a scăzut în multe țări din întreaga lume. Tendința de decenii cu siguranță nu poate fi atribuită doar schimbărilor climatice.

Dar un sondaj global realizat de oamenii de știință britanici anul acesta a constatat că trei sferturi din cei 10.000 de tineri chestionați au fost de acord că „viitorul este înfricoșător”.

Aproximativ 41% dintre respondenți au fost „ezitanți în a avea copii”, invocând schimbările climatice drept motiv.

Sexul, un domeniu vizat de ecologiști

Sexul este un domeniu, mai nou, vizat de ecologiști. Nu a existat multă presă despre diferitele opțiuni existente, dar există opțiuni durabile disponibile. Prezervativele care utilizează latex natural din comerț echitabil, vin în ambalaje din hârtie reciclabilă.

Acestea sunt fabricate în mod etic, 10% din toate profiturile fiind destinate organizațiilor de asistență medicală pentru femei. De asemenea, nu conțin nitrozamină, un cancerigen prezent în majoritatea celorlalte prezervative.

Sexul cu mai mult de un partener pentru orice perioadă de timp poate deveni un factor, spun specialiștii. Deci, asigurați-vă că sunteți testat în mod regulat.

Nu există nimic mai puțin prietenos cu mediul decât răspândirea, fără să știe, a unei boli cu transmisie sexuală.

PlaySport
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum au fost surprinși
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Stirile PROTV
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani să se întâmple
EVZ.ro
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Capital.ro
Trucurile prin care şoferii pot reduce consumul de carburant cu 15-25%: "Atenţie la aceste detalii"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANAF începe CONTROALELE de la 1 IULIE! LOVITURĂ pentru MULȚI români
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro