Cum a ajuns să arate mormântul Ancăi Parghel. A fost uitată de apropiați

de: Daoud Andra
19 09. 2024

Au trecut 16 ani de când Anca Parghel s-a stins din viață, iar cei care i-au iubit muzica nu au uitat-o. Apropiații par însă să nu mai treacă atât de des pe la mormântul regretatei artiste, având în vedere starea în care acesta a ajuns.

Cum arată mormântul Ancăi Parghel în prezent

Anca Parghel a fost una dintre cele mai apreciate cântărețe de jazz din România. Aceasta s-a stins din viață în anul 2008, în urma unei boli nemiloase, fiind înmormântată la Cimitirul Bellu din București. În prezent, mormântul artistei pare să fi fost lăsat în paragină. Locul de veci este acoperit cu frunze și înconjurat de buruieni, semn că apropiații cântăreței nu s-au mai ocupat să îl îngrijească.

Lângă crucea de marmură se află un vas cu flori artificiale și câteva candele care s-au consumat. Rudele artistei nu s-au ocupat să curețe mormântul și să aducă flori proaspete și lumânări, după cum se poate vedea în imaginile filmate și publicate pe TikTok.

Anca Parghel a fost un reper în muzica românescă

Anca Parghel a fost o artistă extrem de talentată și polivalentă, având o educație muzicală solidă. A absolvit Conservatorul din Iași și a studiat muzica clasică, dar a devenit cunoscută pentru interpretările sale de jazz. A avut un registru vocal extins și un stil interpretativ bazat pe improvizație, inspirat din marii artiști internaționali de jazz.

Pe parcursul carierei, a cântat atât în România, cât și în străinătate, pe scene importante din Europa, dar și din SUA. A colaborat cu numeroși artiști români și internaționali și a susținut cursuri de jazz în țări precum Belgia, Germania și Anglia. Artista a fost cunoscută pentru capacitatea sa de a cânta în mai multe limbi și de a aborda diverse genuri muzicale, de la jazz, soul și blues până la bossa nova și muzică clasică. Era apreciată pentru libertatea de exprimare pe scenă și pentru felul în care combina elementele vocale cu tehnica muzicală.

Una dintre cele mai cunoscute piese ale sale este ”Brasil”, o colaborare cu Tom Boxer și Fly Project, care a avut un succes comercial major în România și în alte țări europene. Pe lângă activitatea sa de pe scenă, Anca Parghel a avut o carieră de succes ca profesoară de jazz, educând și inspirând mulți tineri muzicieni. De asemenea, a înregistrat numeroase albume, iar moștenirea ei rămâne vie prin muzica pe care a lăsat-o în urmă și prin influența asupra comunității muzicale din România.