Cum a ajuns, de fapt, Bill Gates cel mai bogat om al planetei. Adevărul despre trecutul celui mai controversat miliardar

de: Ștefan R. Apostol
20 05. 2020

Inevitabil, de fiecare dată când auzim numele Microsoft, facem legătura directă cu Bill Gates. La începutul acestui drum Gates era un mic tocilar cu probleme de personalitate, dar în 1987 devine cel mai tânăr miliardar din toate timpurile, după ce inventează ceea ce știm astăzi ca fiind sistemul de operare Windows.

Cum a ajuns, de fapt, Bill Gates cel mai bogat om al planetei

Fostul CEO Microsoft, Bill Gates, a câștigat aproape 20 de miliarde de dolari până acum în 2019, în timp ce Jeff Bezos a pierdut 16 miliarde de dolari SUA, împingând CEO-ul Amazon înapoi pe locul doi pe indexul Bloomberg Billionaires. Prima dată când Gates a fost numit cea mai bogată persoană din lume a fost 1995, când avea o valoare netă de 12,9 miliarde USD.

Cu o valoare netă de peste 90 de miliarde de dolari, Bill Gates este în continuare cea mai bogată persoană din lume. Nu a fost doar norocul care l-a ajutat să obțină în acest loc, Gates este o minte de afaceri inteligentă și agresivă, care nu s-a temut niciodată să-și facă dușmani în drumul să spre glorie, având în spate, ceea ce știm azi ca Microsoft. De la abandonul Harvard la un birou de închiriere Albuquerque în vârful lumii, iată cum Bill Gates a transformat Microsoft într-o forță globală și a devenit un miliardar în acest proces.

Cum a ajuns, de fapt, Bill Gates cel mai bogat om al planetei. Adevărul despre trecutul celui mai controversat miliardar

William Henry Gates III s-a născut la Seattle, Washington, pe 28 octombrie 1955, fiul unui avocat și al unei angajate ca executiv bancar. Din cauza sufixului său, porecla copilăriei sale a fost „Trey”. Părinții lui Gates își doreau ca fiul lor să fie avocat. L-au înscris la Lakeside School, un liceu privat riguros din Seattle, la care a învățat și viitorul cofondator Microsoft, Paul Allen. Dar Lakeside este și locul unde viața lui Gates s-a schimbat. În clasa a VIII-a, Lakeside Mothers Club a folosit numerar dintr-o vânzare de rummage pentru a le oferi studenților acces la un computer Teletype Model 30 conectat la schema generală General Electric. Gates s-a îndrăgostit de ideea calculatoarelor.

De fapt, tinerii Gates și Allen erau atât de îndrăgostiți de calculatoare, programându-le, încât au primit interzicerea la mainframe-ul Computer Center Corporation după ce au folosit bug-uri în codul acestuia pentru a înșela timpul de calcul gratuit. Nu a durat mult să-și dea seama ce pot face calculatoarele pentru el. SÎnsărcinat de administrația liceului Lakeside pentru a ajuta la utilizarea calculatoarelor sale pentru a programa cursuri, el a organizat în secret programele, astfel încât clasele sale erau pline de fete de care era interesat.

Adevărul despre trecutul celui mai controversat miliardar

Înainte de a părăsi Lakeside, Gates și Allen au avut prima lor aventură de afaceri împreună: Traf-O-Data, un computer pentru a citi informațiile de la ghișeele de trafic din oraș și a le oferi inginerilor de trafic. A avut doar un succes moderat, dar a deschis calea pentru Microsoft.

În 1973, cu un scor de 1590 din 1600 la examenele de admitere, Gates s-a înscris la Harvard, dar nu a avut niciodată vreun lucru major sau vreun plan real, sfârșind satfel să petreacă mult timp păcălind cu calculatoarele școlii. Totuși, Gates și-a făcut o mulțime de conexiuni la Harvard, ca și colegul lui Steve Ballmer. Locuiau în același cămin, dar se întâlneau la cursurile de economie.

În 1974, totul s-a schimbat., atunci când o companie numită MITS a lansat Altair 8800, un computer avansat bazat pe procesorul Intel 8080, care a făcut mai ușor ca niciodată pentru pasionați și amatori să codifice software. Gates și Allen au luat legătura cu cei de la MITS pentru a-i întreba dacă ar fi interesați de o versiune a limbajului de programare BASIC pentru Altair 8800. Nu se punea problema, la acel moment, ca Allen și Gates să fi pus vreodată mâna pe un Altair 8800, dar voiau să vadă dacă era ceva pentru pe care le-ar putea plăti.

Gates și Allen au pus împreună o versiune de BASIC pentru Altair, iar peste câteva săptămâni au zburat către birourile MITS din Albuquerque pentru a demonstra acest lucru. MITS a fost suficient de impresionat pentru a angaja perechea, și astfel s-au mutat în New Mexico. Gates nu și-a terminat niciodată studiile la Harvard.

Duo și-a numit parteneriatul „Micro-soft” și a deschis un mic birou în Albuquerque. Când compania a fost eliberată din stăpânirile sale corporative la MITS  la sfârșitul anului 1976, era doar „Microsoft”. Acest lucru se întâmplă și atunci când tânărul Gates a fost arestat pentru o încălcare a traficului în 1977, ceea ce a avut ca rezultat celebrul său mugshot. În 1979, compania s-a mutat la Bellevue, Washington. În 1980, colegul de clasă Harvard de la Gates Ballmer s-a alăturat Microsoft. Până în 1988, Gates se baza pe Ballmer în calitate de vicepreședinte executiv pe partea vânzărilor companiei.

În majoritatea primilor ani Microsoft, compania s-a concentrat pe scrierea de noi limbaje de programare pentru noua piață de calculatoare. Gates a fost cunoscut ca un tip de CEO foarte controlant, examinând personal fiecare linie de cod scrisă de angajații săi. În 1980, Gates va deveni un superstar de afaceri. Când IBM a avut nevoie de un sistem de operare pentru viitorul său computer, a apelat la Microsoft.

Cum a ajuns, de fapt, Bill Gates cel mai bogat om al planetei. Adevărul despre trecutul celui mai controversat miliardar

Gates a aranjat în grabă ca Microsoft să cumpere un startup care lucra la un sistem de operare numit 86-DOS, sau „Disk Operating System”. Acesta a redenumit software-ul în PC DOS și l-a vândut IBM pentru 50.000 de dolari, dar IBM nu a cerut drepturile de autor asupra software-ului, iar Gates nu l-a oferit niciodată, asta însemnând că Microsoft era liberă să vândă MS-DOS, propria versiune a sistemului de operare.

Succesul IBM PC a inspirat alte companii tehnologice să-și construiască propriile computere personale, compatibile cu programele IBM. Pentru a face acest lucru, trebuiau să se apeleze la Gates și Microsoft. A setat tonul pentru restul creșterii Microsoft. IBM, Compaq, Dell și toți ceilalți au făcut cursă pentru a construi computerele, dar au avut nevoie de DOS și, mai târziu, de software-ul Windows pentru ca mașinile să funcționeze. A făcut din Microsoft centrul așa-numitei revoluții a PC-ului.

În 1983, Microsoft a făcut vânzări de 55 de milioane de dolari, și a devenit cea mai mare companie din domeniul informaticii. Pe 13 martie 1986, Microsoft a mers public cu 21 de dolari pe acțiune, ajungând până la 28 de dolari până la sfârșitul primei zile. Gates era miliardar până în 1987, la 31 de ani. Datorită acțiunilor sale în Microsoft, Gates a fost numit cea mai bogată persoană din lume pentru prima dată în 1995 și a deținut titlul până în 2007. El a câștigat înapoi titlul în 2009, apoi din nou în 2014 până în prezent, deși CEO-ul Amazon, Jeff Bezos și-a luat titlul pentru scurt timpl la sfârșitul lunii octombrie 2017.

Windows 1.0, lansat pentru prima oară în 1985, a fost, de asemenea, începutul rivalității de lungă durată a lui Gates cu cofondatorul Apple Steve Jobs. Jobs a susținut că Microsoft a furat conceptul de interfață grafică de utilizator de la Apple și i-a dat în judecată pentru încălcarea dreptului de autor. Microsoft a câștigat cazul în 1993. Gates este cunoscut ca un tip competitiv, nu îi place să piardă. Sub conducerea sa, Microsoft a devenit foarte agresiv în ceea ce privește utilizarea popularității Windows pentru a împinge biblioteca sa în creștere a altor programe software, în special Office. Windows și Office au sfârșit cucerind piața profitabilă pentru calculatoarele de afaceri.

În ciuda faptului că este singura alternativă reală la dominanța Microsoft, chiar și Apple nu a putut menține concurența pentru mult timp. Când Steve Jobs s-a întors la Apple în funcția de CEO în 1997, nu a avut de ales decât să-și facă apariția alături de rivalul său Gates pentru a anunța că Microsoft a făcut o investiție care economisește 150 de milioane de dolari în companie în Apple, pentru a face față publicului.

În 1998, poziția agresivă a lui Gates a făcut ca compania să se confrunte cu multe probleme atunci când Statele Unite au adus un caz antimonopol împotriva Microsoft. Acesta a fost rezolvat câțiva ani mai târziu, Microsoft fiind de acord să reformeze unele dintre practicile sale de afaceri, dar scăpând de o potențială divizare a companiei. În 2000, Gates decide să se dea deoparte și să-l numească pe Ballmer, până în acest moment, președintele Microsoft, noul CEO, în timp ce el a ocupat un nou rol în funcția de Chief Software Architect. El a rămas totuși fața companiei, dar a fost și lider de afaceri.

În 2006, Gates a renunțat la funcția de Chief Software Architect, anunțând că, în timp ce va rămâne la Microsoft part-time ca președinte, se va concentra pe Bill and Melinda Gates Foundation, cea mai mare organizație de caritate privată din lume, administrată de Gates, soția sa și renumitul investitor Warren Buffett. În 2014, Gates a decis să renunțe la funcția de președinte al Microsoft, ocupând un nou rol de consilier tehnologic al succesoarei lui Ballmer, Satya Nadella.

De atunci, Gates și-a concentrat bogăția masivă și influența pe rezolvarea problemelor mari precum accesul la apă curată în lumea în curs de dezvoltare, energie durabilă și foametea mondială. În ciuda faptului că a oferit miliarde în donații caritabile, se estimează că Bill Gates are o valoare personală netă de peste 90,2 miliarde de dolari.

În ultimele luni, rețelele 5G, Bill Gates  și miliardarul maghiar-american George Soros au fost de asemenea învinovățite de crearea COVID-19. Afirmațiile false care vizează filantropul miliardar Bill Gates câștigă tracțiune online de la începutul focarului de coronavirus, specialiștii avertizând că ar putea împiedica eforturile de a reduce virusul.

Gates, care a doant 250 de milioane de dolari pentru eforturile de combatere a pandemiei, este cea mai recentă dintr-un șir de ținte online, în ciuda eforturilor Organizației Mondiale a Sănătății de a lupta împotriva a ceea ce a numit o „infodemie” – o dezinformare susținută de panică și confuzie cu privire la virus. În ultimele luni, rețelele 5G și miliardarul maghiar-american George Soros au fost de asemenea acuzați că au creat COVID-19, care a ucis peste 315.000 de oameni din întreaga lume.

„Bill Gates a fost întotdeauna o țintă a unor comunități conspirative specifice”, a declarat Rory Smith, manager de cercetare la First Draft, un scop non-profit care oferă cercetare și instruire pentru jurnaliști.

Gates, a cărui fundație omonimă a cheltuit miliarde de dolari îmbunătățind asistența medicală în țările în curs de dezvoltare în ultimii 20 de ani, a devenit „un fel de boogeyman abstract”, a spus Whitney Phillips, profesor asistent la Universitatea din Syracuse din New York, unde predă etică digitală. Un videoclip care îl acuză pe Gates că dorește „eliminarea a 15% din populație” prin vaccinare și microcipuri electronice a acumulat aproape două milioane de vizualizări pe YouTube. O serie de acuzații, inclusiv postări care susțin că FBI l-a arestat pe Gates pentru terorism biologic sau că sprijină un complot occidental pentru a otrăvi africanii, împărtășesc un fir comun, acuzațiile similare „explodând” între ianuarie și aprilie.

Cum a ajuns, de fapt, Bill Gates cel mai bogat om al planetei. Adevărul despre trecutul celui mai controversat miliardar

De la începutul crizei, AFP Fact Check a demontat zeci de zvonuri anti-Gates care circulă pe platforme precum Facebook, WhatsApp și Instagram în limbi, cum ar fi engleza, franceza, spaniola, poloneza și cehă. Zvoniștii îl acuză magnatul că a exploatat criza, indiferent dacă este vorba de „controlul oamenilor” sau de a face bani din vânzarea vaccinurilor.

„Aceste conspirații sunt suficient de puternice pentru a reduce încrederea instituțională în jurul organizațiilor de sănătate și, ca urmare, poate reduce ratele de vaccinare, ceea ce este îngrijorător”, a spus Smith.

Critica vocală a lui Gates față de președintele SUA, Donald Trump, și sprijinul pentru dezvoltarea vaccinului l-au făcut „țap ispășitor perfect pentru o criză care apare la intersecția tehnologiei și a științei (medicale)”, a declarat Kinga Polynczuk-Alenius, cercetător în științele sociale la Universitatea finlandeză din Helsinki. Nu este prima dată când Gates se găsește la mila teoreticienilor conspirației. Când a izbucnit virusul Zika în 2015 în Brazilia, el a fost una dintre figurile occidentale puternice, învinovățite de boală.