Culorile de care sunt atrași țânțarii ca un magnet. Ce să nu porți niciodată vara

de: Ionuț Vieru
19 06. 2024

Anotimpul așteptat de mult a venit. Temperaturile au crescut, soarele strălucește cu putere, dar odată cu toate acestea au venit și țânțarii, probabil cele mai enervante insecte. Din fericire, există câteva metode pe care le poți folosi pentru a-i îndepărta.

Mirosurile și culorile de care sunt atrași țânțarii

Pentru a ne feri de țânțari, în primul rând trebuie să știm de ce sunt atrași aceștia. Probabil ați observat că atunci când ieșiți în oraș cu mai multe persoane unele sunt mușcate mai des de țânțari decât altele, dar de ce?

Ei bine, potrivit specialiștilor, țânțarii de sex feminin găsesc oamenii urmând mirosul acestora, precum substanțele chimice pe care oamenii le emană din piele și transpirație și gazul de dioxid de carbon pe care oamenii îl expiră atunci când respiră.

De asemenea, țânțarii sunt atrași și de culori, în special de roșu și negru. Pe de cealaltă parte, urăsc albul și verdele. Mai mult de atât, dacă te mușcă o singură dată, este foarte probabil să se întoarcă din nou.

Țânțarii pot detecta trei tipuri diferite de surse de zahăr, iar una dintre aceste surse sunt fructele. Cercetătorii încearcă să creeze parfumul de care sunt atrași țânțarii. Dacă țânțarii sunt atrași de acel parfum, atunci cercetătorii îl pot atașa cu o toxină care poate ucide insectele.

Sfaturi pentru a scăpa de țânțarii din casă

Țânțarii pot fi o adevărată pacoste la casa omului, mai ales noaptea, atunci când încerci să te odihnești. Pe lângă faptul că sunt enervanți, pot fi purtători de boli grave, cum ar fi malaria. Iată câteva sfaturi pentru a ține departe țânțarii de locuința ta:

  • Aburire

Țânțarii se ascund adesea în plante sau în alte locuri umbrite din grădină după hrănire. Aburirea acestor zone este o modalitate eficientă de a menține aceste zone fără țânțari.

Rețineți că aburitoarele pot fi folosite numai în spații deschise, cum ar fi curțile sau grădinile, și pot dăuna insectelor benefice, cum ar fi albinele și fluturii.

  • Plase și paravane

Puteți folosi plase și paravane pe uși, orificii de aerisire, coșuri și ferestre. Acestea sunt o opțiune excelentă dacă sunteți alergic la mirosuri puternice sau sensibil la pesticide și vă faceți griji că ucideți albinele în grădina dumneavoastră. Asigurați-vă că reparați și reparați plasele rupte.

  • Aer condiționat

Aerul condiționat poate menține temperaturile din interiorul casei mai răcoroase și vă obligă să țineți ferestrele și ușile închise, ceea ce vă poate ajuta să țineți țânțarii departe.

  • Plante și arbuști

Tăierea regulată a arbuștilor, a ierbii, a buruienilor, a viței de vie și a acoperirii solului din jurul casei ajută la ținerea țânțarilor la distanță. Plantele supracrescute oferă zone răcoroase, întunecate și umede unde se odihnesc țânțarii adulți.

  • Uleiuri esențiale

Pulverizarea uleiurilor esențiale în dormitor și vazele cu flori poate respinge țânțarii. Levănțica, geraniumul, menta, uleiul din coajă de scorțișoară, rozmarinul și uleiul de pin pot face casa să miroase proaspăt și împiedică țânțarii să intre în casă.