Cui spunem ”La mulți ani!” pe 1 noiembrie. E sărbătoare mare, pe cine celebrează azi creștinii

de: Violeta Badea
01 11. 2024

Pe 1 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc o zi deosebită, dedicată Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian. Acești sfinți, cunoscuți pentru darul tămăduirii, sunt o sursă de inspirație și de venerație pentru credincioși, fiind considerați protectori ai sănătății și ai sufletelor.

Viața și moștenirea Sfinților Cosma și Damian

Sfinții Cosma și Damian au avut o viață plină de fapte bune și de credință. Născuți în Asia, cei doi frați proveneau dintr-o familie mixtă, având un tată păgân și o mamă creștină, Teodotia.

Rămasă văduvă, Teodotia le-a oferit copiilor o educație bazată pe valorile creștine, dedicându-se în întregime rugăciunii și ajutorării semenilor.

Aceasta a fost, de altfel, o viață de exemplu, ilustrată de învățătura Apostolului care laudă văduvele ce se dedică lui Dumnezeu prin rugăciune neîncetată.

În această atmosferă de credință, Sfinții Cosma și Damian au crescut și au învățat să își folosească darurile divine în slujba celor aflați în suferință.

Tămăduitorii fără de arginți

Ceea ce îi face cu adevărat remarcabili pe Sfinții Cosma și Damian este faptul că ei au vindecat fără a cere vreun răsplată materială. Așa au devenit cunoscuți ca doctori fără de arginți, punându-și abilitățile în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor.

”În dar ați luat, în dar să dați”, este principiul după care au acționat, tămăduind neputințele celor din jur.

Acest comportament altruist a adus mângâiere și speranță, iar oamenii i-au recunoscut ca fiind adevărați mesageri ai bunului și ai sănătății.

Citește și Arsenie Boca, canonizat de BOR. Data din calendar la care va fi cinstit de români!

Tradiții de 1 noiembrie

Astăzi, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Cosma și Damian prin rugăciuni și slujbe speciale, cerându-le ajutorul pentru sănătate și protecție.

Este o zi în care mulți își amintesc să aducă un omagiu acestor sfinți prin fapte de caritate, continuând tradiția de a ajuta pe cei nevoiași. De asemenea, se organizează pelerinaje și se aprind lumânări în biserici, simbolizând lumina pe care acești sfinți o aduc în viețile noastre.

Așadar, pe 1 noiembrie, nu ezitați să spuneți ”La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele acestor sfinți, aducându-le un omagiu meritat.

Citește și Ce înseamnă crucea roșie, neagră sau albastră în calendarul creștin ortodox. Puţini ştiu acest detaliu!