Cu cine trebuie să ciocnești prima oară oul de Paște. Mulți români nu știu

de: Andreea Vînătoru
15 04. 2023

Pe 16 aprilie, creștinii sărbătoresc Paștele. Această sărbătoare cu cruce roșie nu are o dată fixă. De aceea, biserica ortodoxă se raportează la calendarul iulian pentru a stabili data Învierii Domnului. În tradiţia românească dedicată sărbătorilor pascale, unul din simbolurile populare îl ocupă oul, care este vopsit în roşu. Puțini știu, însă, cu cine trebuie să ciocnești prima oară oul de Paște. Așadar, vă prezentăm în materialul care urmează toate detaliile!

Cu cine trebuie să ciocnești prima oară oul de Paște

De Paște, oamenii ciocnesc ouă roșii! Acestea reprezintă simbolul Sărbătorii Sfintelor Paşti, alături de tradiţionala pască și alte preparate culinare. De obicei, ouăle roșii se pregătesc în Joia Mare. Există credința că ouăle roșii vopsite în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului, ba chiar mai mult, nu se vor strica niciodată.

De Învierii Domnului, pe lângă mersul la biserică și prepararea produselor din carne de miel sau coacerea cozonacului, printre tradițiile respectate de românii este și ciocnitul ouălor. Sunt puțini care știu că și ordinea ciocnirii lor are o semnificație aparte.

Încă din cele mai vechi timpuri, oul de Paște îl simbolizează pe Iisus în mormânt. Se spune că coaja oului este piatra mormântului din care Iisus a ieșit înviind, iar ciocnirea ouălor semnifică deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea. Ordinea ciocnirii ouălor se respectă foarte mult în comunitățile rurale.

Citește și: Semnificația ouălor roșii de Paște. Ce simbolizează, de fapt

Drept urmare, în ziua de Paște, prima persoană de la masă care va ciocni oul este bărbatul cel mai în vârstă din casă. Acesta va alege oul roșu și va ciocni cu o altă persoană din familie, spunând „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explică preotul Marian Vătămănescu.

Semnificația oului roșu de Paște

Legenda arată că atunci când Iisus a fost răstignit pe cruce, Fecioara Maria a venit și s-a așezat la picioarele sale cu un coș plin de ouă. Alimentele s-au înroșit cu sângele vărsat de Mântuitor. Tot atunci, acesta i-a spus Fecioarei Maria ‘De acum, să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte’.

Conform tradiției populare românești, ouăle de Paște sunt considerate păzitorii casei și se crede că sunt purtătoare de puteri miraculoase. Se crede că ele vindecă și protejează animalele din gospodărie. În acelaşi timp, oul roșu simbolizează viața eternă, fertilitatea, renaşterea și norocul.

Citește și: Tradiția iepurașului de Paște. Cum a luat naștere acest obicei

Dis de dimineață, în ziua de Paște, copiii sunt puși să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care s-au pus înainte un ou roșu și un ban de argint, pentru ca astfel copiii să fie tot anul sănătoși și rumeni la față, precum oul de Paști și curați precum argintul.

Când se vopsesc, de fapt, ouăle roșii

Potrivit tradițiilor populare, ouăle trebuie vopsite în Joia Mare sau Joia Patimilor, așa cum mai este denumită în popor. Se spune că ouăle vopsite în Joia Patimilor și mâncate în ziua de Paște ne vor apăra de suferință și de rele, pe tot parcursul anului.

Există tradiția ca oamenii să îngroape coaja ouălor în pământ, pentru a apăra vitele de deochi și de năpastă. Dacă nu ați reușit să vopsiți ouăle în Joia Mare, ele mai pot fi vopsite în Sâmbăta Mare și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Aceasta este ultima zi din an în care se mai pot vopsi ouăle.