Cu ce trebuie stropiți bujorii primăvara ca să înflorească spectaculos. Secretul grădinarilor
Bujorii sunt minunați, atât în grădină cât și în vază – sunt parfumați, bogați și vin într-o varietate de culori încântătoare. Dar dacă vrei să ai bujori în grădină, trebuie să îi îngrijești temeinic. Cu ce trebuie stropiți bujorii primăvara ca să înflorească spectaculos? Iată secretul pe care grădinarii îl știu ca să se bucure de aceste flori bogate și colorate.
Plantarea și îngrijirea bujorilor
Luna mai este sezonul bujorilor, un moment scurt, dar extraordinar de parfumat. Bujorii sunt plante delicate, însă, dacă sunt tratați corespunzător, pot înflori ani la rând.
Vezi și: Florile pe care să le plantezi în martie 2024. Vei avea o grădină ca în povești
Adâncimea de plantare nu trebuie să fie foarte mare, iar acesta este un aspect important. „Coroana” bujorului trebuie să fie la câțiva centimetri deasupra solului, deoarece au nevoie de frigul iernii pentru a stimula înflorirea. Rădăcinile nu trebuie plantate mai adânc de 5-10 cm, altfel se poate întârzia înflorirea cu 2-4 ani.
Bujorii de tip pom se plantează puțin mai adânc. Cel mai bun moment pentru plantarea bujorilor este toamna, când solul încă este cald, permițând plantelor să se adapteze bine înainte de primăvara următoare.
Tufele de bujor trebuie să primească mult soare, preferabil cel puțin 6 ore pe zi, pentru a fi bogate în flori. Evită plantarea lor lângă peretele casei sau lângă garduri, pentru că vor fi umbriți și vor ofili.
Cu ce trebuie stropiți bujorii primăvara ca să înflorească spectaculos
Bujorii au nevoie de un sol fertil și bine drenat pentru a preveni umezeala excesivă a rădăcinilor. Atunci când pregătești locul pentru plantare, poți amesteca îngrășământ organic cu pietriș.
Citește și: 8 motive pentru care frunzele plantelor din casă se îngălbenesc. Ți s-a întâmplat și ție?
Solul ideal este cel argilos, îmbogățit cu gunoi de grajd bine descompus. În jurul tufelor, solul trebuie menținut liber și afânat.
Pentru a asigura o înflorire bogată în anul următor, bujorii pot fi hrăniți toamna cu îngrășăminte bogate în potasiu. Evită udarea excesivă a bujorilor, în special în perioadele de secetă.
În ceea ce privește întreținerea, trebuie să tai florile când încep să se ofilească, preferabil deasupra primului nod mai puternic. Florile mature de bujor pot fi folosite pentru a face dulceață.
Tufa de bujor poate fi tăiată toamna pentru a îndepărta frunzele, pentru a descuraja daunatorii și bolile. În cazul apariției bolilor, ele pot fi combătute prin eliminarea părților afectate, rărirea tufelor și tratamente chimice periodice.
Protejează-ți bujorii de cei mai aprigi dăunători: păduchii și furnicile, căutând la magazinele specializate un insecticid special pentru acești dăunători.
Întreținere și udare
Bujorii se udă cu măsură, chiar și vara, după ce încetează înflorirea, în special în iulie-august, când planta se pregătește deja pentru anul următor.
Dacă vrei să înmulțești bujorii prin divizarea tufei, este recomandat să faci acest lucru toamna, în septembrie-octombrie, având grijă de mugurii subterani fragili. Rădăcinile recoltate pentru înmulțire trebuie să aibă cel puțin doi muguri bine dezvoltați.
Cu o plantare și îngrijire corecte, bujorii te vor bucura cu parfumul lor deosebit și aspectul atât de plin și bogat.