Cu ce trebuie să stropești prunii în luna iunie. Așa vei avea o recoltă bogată, au nevoie de acest tratament
Stropirea pomilor fructiferi în luna iunie reprezintă o etapă esențială pentru sănătatea acestora, dar și pentru a obține o recoltă bogată. Este o perioadă perfectă pentru a aplica diferite tratamente împotriva bolilor.
Tratamentele pe care ar trebui să le aplicați pomilor în luna iunie
Luna iunie este perfectă pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare împotriva dăunătorilor și bolilor. Specialiștii recomandă să realizați tratamente fitosanitare cu următoareale produse: Mavrij 2 F de la Adama, Movento 100 SC de la Bayer, Coragen de la FMC, Actara de la Syngenta sau Mospilan produs de Nippon Soda.
Pentru combaterea făinării la pomii fructiferi, este indicat să folosiți, la măr și alte semințoase, precum părul sau gutuiul, Score, Topsin Topas, Thiovit Jet, Systhane Forte Sulfomat, Clarinet etc. La sâmburoase se poate aplica Karathane Gold, Score, Topsin, Sulfomat.
Fertilizați prunii cu azot
Tot în această perioadă este bine să aplicați pomilor fructiferi azot diluat în apă. Mai exact, 150gr/10 litri de apă, pentru pomii tineri. Cantitatea poate crește până la 30 de litri pentru pomii maturi.
În cazul în care nu doriți să apelați la soluții chimice, fertilizarea din iunie se poate face cu macerat din gunoi de pasăre. Acesta trebuie macerat 2-3 săptămâni în apă, circa 5-7 găleți, după care se diluează 3 litri de macerat în 7 litri de apă și se aplică la rădăcină.
Mai mult de atât, este recomandată adăugarea unui produs foliar la aplicarea tratamentelor Atonik de la AECTRA, Hortimix 20-20-0, CalMax Gold sau Mancomax Extra de la Agro-Est Muntenia, potrivit agrointel.ro.
Când și cum se face stropirea pomilor în luna iunie
Un lucru foarte important de reținut atunci când aplicați tratamentele pentru pomi: se face doar în zilele în care nu plouă. Trebuie să treacă circa 3 ore după stropire, timp în care nu trebuie să plouă. În caz contrar, aplicarea produselor trebuie repetată.
În același timp, nu se fac niciodată stropiri în zilele în care bate foarte tare vântul sau când temperaturile sunt mai mari de 22-24 de grade Celsius.
Aplicarea produselor este foarte simplă. Se face prin pulverizarea soluției în particule fine și uniforme pe frunze, fără ca tratamentul lichid să se scurgă. Purtați mereu echipament de protecție când efectuați stropirea.