Cu ce se încheagă dulceața de căpșuni. Tehnica bunicii pentru un gust demențial
Dulceața și gemul reprezintă cele mai sigure metode de a conserva fructele. Aproape orice tip de fruct poate fi transformat în dulceață și păstrat la borcan peste iarnă, chiar și mai mulți ani la rând. Iată ce ingredient trebuie să adaugi pentru a închega dulceața de căpșuni și pentru ca zahărul să nu se cristalizeze! Face o mare diferență la calitatea preparatului final.
Ingredientul care nu trebuie să lipsească din dulceața de căpșuni
Rețetele de dulceață sunt simple și au puține ingrediente, însă pentru a obține un rezultat ideal, este nevoie să aplici câteva trucuri. În general, cantitatea de zahăr trebuie să fie egală cu cea de fructe. Altfel spus, la un kilogram de căpșuni curățate și spălate, se adaugă un kilogram de zahăr.
Excepție fac cazurile în care fructele sunt foarte dulci în mod natural și nu este nevoie de un raport de zahăr unu la unu, ci mai puțin. În cazul fructelor dulci, se adaugă 700 de grame de zahăr la un kilogram de fructe. La aceste ingrediente se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, pentru ca dulceața să se închege și să nu se cristalizeze, pe măsură ce stă în borcane.
Cum se face dulceața, pas cu pas
Se aleg căpșunile care trebuie să fie bine coapte, fără lovituri sau porțiuni stricate. Se spală și li se îndepărtează codițele, după care se pun într-un vas împreună cu zahărul și se lasă câteva ore, la frigider, pentru a se forma siropul.
Secretul unei dulceți perfecte constă în fierberea atentă. Căpșunile și zahărul se pun la fiert la foc mic, amestecând constant pentru a evita lipirea. Este important să se îndepărteze spuma formată deasupra, pentru a păstra claritatea siropului. Spre final, se adaugă zeama de lămâie, care ajută la menținerea culorii și la închegarea siropului. Dulceața se fierbe în total în jur de o oră, sau până când siropul a scăzut cu o treime. Cu cât se lasă să scadă mai mult, cu atât dulceața va fi mai consistentă, dar și mai dulce.
După ce s-a răcorit, dulceața de căpșuni se pune în borcane sterilizate, care se închid ermetic, după care se întorc cu capacul în jos, pentru a se face vid. Acestea se lasă să se răcească treptat și se păstrează în cămară sau în beci și dulceața poate fi savurată pe tot parcursul anului. Dacă este făcută corect și depozitată în condiții bune, dulceața se păstrează chiar și mai mulți ani.