Cu ce se duce mirosul de pește din casă. Cum scoți prăjeala ce persistă în bucătărie

de: Daoud Andra
05 08. 2024

Nimic nu se compară cu gustul peștelui prăjit, alături de mămăligă sau mujdei. Pe cât este de bun, pe atât de puternic este și mirosul pe care îl lasă în bucătărie, atunci când este gătit. Iată câteva trucuri pentru a elimina mirosul de pește din casă! Ce trebuie să faci în timp ce gătești, dar și după.

Cum scapi de mirosul de pește din casă

Indiferent de tipul peștelui, atunci când este prăjit, acesta împrăștie o aromă puternică în toată casa. Dacă nu este eliminat la timp, mirosul ajunge să se impregneze în țesături, cum ar fi perdelele și tapițeriile și scăpăm mult mai greu de el. Pentru a diminua cât mai mult mirosul de pește prăjit, e important să ții cont de câteva lucruri, atât când îl gătești, cât și după.

Primul pas pentru a preveni răspândirea mirosului este să asiguri o bună ventilație în timpul și după gătirea peștelui. Deschide toate ferestrele din bucătărie și folosește hota la capacitate maximă. Dacă nu ai o hotă puternică, poți folosi un ventilator pentru a direcționa mirosul afară. După ce ai terminat de gătit, poți fierbe pe aragaz o oală cu apă în care adaugi ingrediente aromate. Cele mai eficiente sunt:

Oțetul. Fierbe o cană de oțet alb într-o oală cu apă timp de 10-15 minute. Oțetul absoarbe mirosurile neplăcute din aer și se evaporă, curățind atmosfera.

Lămâie și ierburi aromatice. Fierbe felii de lămâie, bețe de scorțișoară, cuișoare și câteva frunze de dafin pentru a avea un miros proaspăt și plăcut în bucătărie.

Cojile de citrice. Fierbe cojile de la portocale, lămâi sau lime. Uleiurile esențiale din coji vor ajuta la neutralizarea mirosurilor de pește.

Mirosul de pește se poate impregna în suprafețele din bucătărie. După gătit, curăță toate suprafețele de lucru, plita și cuptorul. Folosește o soluție de curățare pe bază de oțet și apă pentru a elimina reziduurile de grăsime și mirosurile. Asigură-te că ștergi și partea de jos a hotei, unde se acumulează adesea particule de grăsime.

Cum scapi de miros cu bicarbonat de sodiu

Presară bicarbonat de sodiu pe suprafețele textile, cum ar fi covoarele și canapeaua, lasă-l să acționeze câteva ore, apoi aspiră-l. Bicarbonatul de sodiu absoarbe eficient mirosurile.

Un alt truc presupune să plasezi boluri mici cu cafea măcinată în diferite colțuri ale bucătăriei. Cafeaua neutralizează mirosurile și va lăsa în urmă un parfum plăcut.

Un filtru de aer sau un purificator poate fi extrem de eficient în eliminarea mirosurilor persistente. Aceste dispozitive captează particulele de miros și purifică aerul, fiind ideale pentru bucătării unde se gătește frecvent sau pentru living, în cazul în care ai o bucătărie de tip open space.

Aprinde lumânări parfumate cu arome de citrice, vanilie sau lavandă. Acestea nu doar maschează mirosurile, ci contribuie și la o atmosferă relaxantă. Și difuzoarele de uleiuri esențiale sunt utile în acest scop. Folosește uleiuri esențiale precum eucalipt, lavandă, mentă sau citrice în difuzoare pentru a neutraliza mirosurile neplăcute din casă.

Textilele din bucătărie, precum prosoapele, șervețelele și perdelele absorb rapid mirosurile. Spală-le frecvent și înlocuiește-le cu unele proaspăt spălate pentru a menține un miros plăcut în bucătărie.