Cu ce să stropești usturoiul după plantare. Așa nu se va usca și va crește cât pumnul

de: Andreea Vînătoru
10 06. 2023

De regulă, usturoiul se plantează toamna, însă sunt cultivatori care aleg să-l planteze primăvara. Usturoiul care este pus la începutul anului este preferat de cei mai mulți, însă puține persoane știu cu ce să-l stropească imediat după plantare. În acest fel nu se va usca și va crește cât pumnul!

Cu ce să stropești usturoiul după plantare

Plantarea usturoiului primăvara nu este un proces dificil pentru un grădinar fără experiență, dar trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte. Primul lucru de care usturoiul are nevoie după plantare este azotul. Așadar, specialiștii recomandă utilizarea unui amestec combinat de nitrat de amoniu și sulfat de magneziu.

Primul amestec conține azot într-o formă ușor accesibilă usturoiului, ajută la creșterea mai rapidă a părții aeriene și previne îngălbenirea și uscarea frunzelor.

Al doilea tip de îngrășământ pentru stropirea usturoiului este pe bază de magneziu și sulf. Se spune că ajută la absorbția mai bună a azotului.

Dacă doriți să folosiți acest amestec, trebuie să-l preparați conform următoarei scheme: azotat de amoniu – 1 lingură, sulfat de magneziu – 1 lingură, apă caldă – 10 litri.

De asemenea, toate substanțele trebuie diluate cu grijă până când cristalele sunt complet dizolvate.

Soluția care ajută usturoiul să nu se usuce

Puteți folosi și amonic, care acționează ca o sursă de azot pentru usturoi. Aveți nevoie de 2 linguri de amoniac la o găleată de apă.

Conform specialiștilor, acest tip de îngrășământ asigură o bună protecție a plantei, prevenind apariția dăunătorilor.

Acest îngrășământ asigură o bună protecție a plantei, prevenind apariția dăunătorilor. Așadar, pansamentul cu amoniac este cea mai bună opțiune.

În plus, usturoiul trebuie fertilizat în iunie. De această dată, el se stropește cu o soluție din cenușă de lemn, care este bogată în potasiu și fosfor. Potasiul ajută la formarea cățeilor, iar fosforul pentru dezvoltarea sistemului radicular.

Drept urmare, amestecați un pahar de cenușă se amestecă cu 10 litri de apă. Apoi turnați soluția la rădăcinile plantelor. Consumul este aproximativ după cum urmează: 5 litri pe metru pătrați.

Pentru ca usturoiul să facă căpățâni mari, este nevoie să spargă tijele. Dacă acest lucru nu se întâmplă, plantele vor depune toate eforturile în formarea capsulei de semințe, și nu a cățeilor.