Cu ce să stropești trandafirii pentru pătarea neagră, de fapt. Trucul care funcționează în luna iulie

de: Corina Oprea
06 07. 2023

Pătarea neagră este una dintre cele mai neplăcute boli, care afectează trandafirii. Există, însă, mai multe trucuri la care putem apela pentru a scăpa plantele de această afecțiune, care distruge complet aspectul acestora. Iată cele mai interesante soluții naturale, care te costă puțin și au efect rapid.

Cum scăpăm de pătarea neagră la trandafiri

Dacă nu vrei să apelezi la soluțiile chimice pentru tratarea trandafirilor tăi, află că există o mulțime de trucuri naturale. Pe piață se vând multe soluții gata preparate, dar există și alternative naturale, mult mai ieftine decât tratamentele speciale.

În această perioadă, trandafirii sunt afectați de pătarea neagră, o boală comună a plantelor, dar gravă. Dacă simptomele persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un specialist în grădinărit sau un expert în plante pentru a obține sfaturi suplimentare.

Bicarbonatul de sodiu este deja renumit pentru utilizările sale diverse și se pare că are efect și în această situație. Amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu în 4 litri de apă și pulverizează soluția pe frunzele afectate. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antifungice și poate ajuta la combaterea infecției.

Prepară un extract de usturoi prin măcinarea a 4-5 căței de usturoi și amestecarea lor cu 2 căni de apă. Lasă amestecul să stea peste noapte, apoi filtrează-l și pulverizează-l pe trandafiri. Usturoiul are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la controlul infecției.

Trucuri pentru pătarea neagră la trandafiri

La fel ca în cazul usturoiului, poți prepara un extract de ceapă prin măcinarea unei cepe și amestecarea ei cu apă. Lasă amestecul să stea timp de câteva ore, apoi strecoară-l și aplică-l pe frunzele afectate. Ceapa conține compuși sulfurici cu proprietăți antifungice.

Poți prepara o infuzie din plante cu efecte antifungice, cum ar fi salvie, coada-șoricelului sau mușețelul. Adaugă plantele uscate în apă fierbinte și lasă-le să se infuzeze timp de 24 de ore. Apoi, strecoară infuzia și pulverizează-o pe trandafiri.

Inspectează regulat trandafirii pentru semne de pătare neagră și acționează imediat dacă observi infecții. Cu cât intervine mai devreme tratamentul, cu atât mai mare este șansa de a controla boala înainte ca aceasta să se răspândească.

Asigură-te că trandafirii primesc nutrienții necesari pentru a-și menține sănătatea și rezistența la boli. Aplică îngrășăminte echilibrate și foliare, care conțin oligoelemente esențiale și vitamine pentru a spori imunitatea plantelor. Plantele sănătoase sunt mai puțin susceptibile la pătarea neagră.