Cu ce să stropești roșiile în luna iulie. Așa vor crește mari, gustoase și zemoase

de: Beatrice Dumitru
06 07. 2024

Luna iulie este una foarte importantă pentru grădinari, deoarece trebuie să facă an umite activități dacă vor să obțină recoltă bogată de legume. Printre acestea și udatul roșiilor. Și există un truc ingenios care îi poate ajuta să aibă tomate gustoase și zemoase. Află cu ce e bine să le uzi în a doua lună de vară.

Soluție pentru stropirea roșiilor

Fie că sunt verzi, galbene, roșii sau chiar negre, tomatele sunt printre cele mai populare plante horticole. Dar se întâmplă să petreci toată primăvara îngrijind plantele de roșii, iar când vine momentul recoltării să nu te alegi cu mare lucru. De aceea, roșiile trebuie îngrijite cu atenție și sunt mulți pași până la o recoltă bogată. Pe lângă faptul că trebuie udate, roșiile au nevoie să fie și stropite

În luna iulie, roșiile pot fi stropite cu diverse soluții pentru a preveni sau trata bolile și dăunătorii. Este important să se respecte dozele și intervalele de aplicare recomandate pentru a asigura sănătatea plantelor. Și există un truc ingenios care îți va ușura munca, iar tomatele vor fi gustoase și zemoase. Nu este nevoie decât să adaugi un ingredient în apa cu care stropești roșiile în iulie.

Ce se pune în apa cu care stropești roșiile în iulie

Este vorba despre zahăr. Această soluție de apă cu zahăr va determina microorganismele din sol să devină mai active, iar astfel vor avea un efect pozitiv asupra tulpinii, cât și a rădăcinilor.

Acest amestec de apă cu zahăr poate fi folosit pentru stropirea roșiilor doar o dată pe lună, altfel există riscul să atragă furnici. Mai mult decât atât, dacă folosești prea des amestecul, planta poate începe să nu mai absoarbă suficient de multă apă pentru a crește. Ideal ar fi să folosești acest truc atunci când tomatele au început să prindă acea culoare roșie specifică.

Stropirea roșiilor cu lapte

Stropirea roșiilor cu lapte reprezintă unul dintre cele mai folosite tratamente la cultura de tomate. Se folosește mai ales lapte crud, nepasteurizat și nefiert, dar este bun chiar și laptele praf sau cel care a fost ținut mai mult timp la frigider.

Pentru prepararea soluției cu lapte pentru stropirea roșiilor din grădină, se recomandă  un litru de lapte la 9 litri de apă. Pentru tratamente mai puternice, se poate crește concentrația la o parte lapte și 3 sau 4-5 părți apă.

Stropirea roșiilor cu lapte se face la nivelul frunzelor, cu ajutorul unui pulverizator, având grijă să nu stropim în exces. Laptele care rămâne pe frunze și nu se mai absoarbe ar trebui șters cu o cârpă ușor umezită. El poate atrage insecte și poate răspândi mirosuri neplăcute.

Aplicarea tratamentului cu lapte la roșii se recomandă la o săptămână după plantare și se reia la 2-3 săptămâni până la mijlocul verii.