Cu ce să stropești fasolea de păduchi. Metoda simplă cu rezultate garantate

de: Ionuț Vieru
05 06. 2024

Fasolea este o plantă foarte ușor de cultivat, dar are nevoie de îngrijire pentru a avea o recoltă bogată. Cei mai mari dușmani sunt păduchii, dar există soluții pe care le poți folosi pentru a scăpa de acești dăunător.

Cu ce trebuie să stropești fasolea pentru a scăpa de păduchi

Indiferent de ce soi de fasole ai decis să cultivi în grădina ta, este necesari să respecți câteva reguli de bază, astfel încât să te bucuri de o recoltă bogată. În primul rând, trebuie să protejăm cultura de dăunători, precum păduchii.

De cele mai multe ori, păduchii sau puricii stau sub frunze și pe tulpina plantei. Potrivit specialiștilor, cel mai indicat este să aplici prima dată un insecticid cum ar fi Actara, 1,5 grame dizolvate în 6-7 litri de apă.

Mai apoi, după o perioadă de 7 zile, tratamentul se va repeta cu Mospilan, 1,5 grame dizolvate în 5-6 litri de apă. În cazul ambelor insecticide, perioada de pauză până la consum este de 7-14 zile.

De asemenea, pentru combaterea dăunătorilor în cultura de fasole, se pot aplica insecticide omologate, cum ar fi Fastac Active, 5 ml dizolvați în 6 litri de apă, sau Decis Expert, 2,5 ml dizolvați în 10 litri de apă.

Sfaturi de îngrijirea fasolei din grădină

Fasolea este o plantă care nu are nevoie de foarte mulți nutrienți, ceea ce înseamnă că nu este extrem de pretențioasă când vine vorba despre solul în care alegi să o plantezi.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă să alegi un loc însorit din grădina ta, care să fie bogat din punct de vedere organic și bine drenat. Un lucru important de reținut: nu o planta lângă arbuști sau copaci înalți, deoarece vor crea multă umbră.

Nu planta fasolea în pământ prea devreme. Grădinarii experimentați recomandă plantarea sa după ce trece înghețul. De regulă, luna mai este o perioadă bună în care să plantezi fasolea.

Atunci când o plantezi, așază boabele la o distanță de 40 de centimetri între ele, în cuiburi cu adâncime de 2-3 centimetri. Între rânduri, lasă o distanță de 3 centimetri între plante.

Boabele de fasole nu ar trebui niciodată plantate lângă mazăre, cepușca, feniculul, prazul și ceapa, deoarece unele legume emit gaze antibacteriene ce ucid bacteriile benefice plantei.