Cu cât se vinde un monument funerar în cimitirul Bellu. Suma este amețitoare pentru orice român

de: Ștefan R. Apostol
22 03. 2021

În urmă cu 169 de ani, bogătașul Barbu Bellu avea să doneze Bucureștiului 15 hectare de pământ. Aici administrația locală avea să construiască ceea ce astăzi se cunoaște ca a fi Cimitirul Bellu din Capitală. De-a lungul anilor, încă de acum 165 de ani, aici au fost înmormântați bogații vremii, personalități și oameni simpli. Cimitirul Bellu este plin de istorie, macabră ce-i drept, dar plină de bijuterii arhitectonice.

Cimitirul Bellu, o istorie arhitectonică de 169 de ani

În urmă cu 169 de ani baronul Barbu Bellu, ministrul Cultelor și Justiției la acea vreme, dona un teren de 15 hectare Sfatului orășenesc. Ulterior pe cele 15 hectare avea să se construiască un cimtir, cunoscut astăzi ca Cimitirull Bellu, unde aveau să fie îngropați atât oamenii simpli, cât și personalitățile României, de-a lungul timpului.

Partea inedită a acestui cimitir o constituie arhitectura cavourilor. Această istorie datează încă de acum 165 de ani, când au început să fie înmormântați aici cei decedați.

Dacă mergi, la o plimbare, prin Cimitirul Bellu ai să găsesște adevărate monumente arhitectonice, vechi de sute de ani. Printre acestea se regăsesște și monumentul funerar al familiei J.N. Alexandrescu. O familie înstărită a Bucureștiului anilor 1854, avea să construiască o bijuterie arhitectonică, în mijlocul cimitirului.

Monument funerar cât o vilă în București

Monumentul funerar, de fapt un cavou, fusese construit la șase ani de la construcția realizată de autorități, cunoscută ca Cimitirul Bellu. Astăzi aflăm că acest monument a fost scos la vânzare. Valoarea acestuia, chiar și pentru un cavou din Cimitirul Bellu, este una imensă.

Cu banii pe care cineva i-ar da pe acest monument, și-ar putea cumpăra lejer un apartament, sau chiar o vilă în București. Suma cerută de actualii proprietari ai monumentului funerar din Cimitirul Bellu, este de 170.000 de euro.

Monumentul situat pe una din aleile principale din Cimitirul Bellu, va fi scos la licitație de casa de licitații Sotheby’s. Întinsă pe 60 de metri pătrați, construcția deține cinci cripte ale familiei Alexandrescu.

”Monumentul funerar al familiei J.N. Alexandrescu se remarcă cu ușurință prin stilul neoclasic și ușa frumos ornamentată. A fost construit la cel târziu la șase ani după deschiderea Cimitirului Bellu, în 1864 și este unul dintre cele mai vechi monumente funerare din Panteonul României.

Amplasat chiar pe aleea principală ce duce spre Capela cimitirului, construcția domină prin impozanță, relatând parcă istoria vieții celor ce și-au găsit acolo odihna veșnică. Este de menționat faptul că aici au fost înmormântați reprezentanți ai mai multor familii aristocratice de renume, precum Șuțu, Lenș, Aslan, Fălcoianu și, bineînțeles, Alexandrescu.”, arată Sotheby’s în prezentarea monumentului.