Cu cât se vând căpșunele românești în piețe. Au apărut primele fructe, dar prețul este piperat

de: Ionuț Vieru
19 04. 2024

România a important o mare parte din fructele pe care le consumăm, dar avem parte și de fructe românești. Primele care au apărut sunt căpșunile, dar prețul lor este destul de piperat.

Cât costă un kilogram de căpșuni românești

Temperaturile mari înregistrate săptămâna trecută au fost de mare ajutor pentru unii agricultori. Căpșunile s-au copt cu trei săptămâni mai devreme în solariile unui producător din Bihor.

„Anul ăsta a început cu trei săptămâni mai devreme faţă de anul trecut. Vremea foarte caldă ne-a adus în aprilie să avem căpşuni, ceea ce e bine şi pentru noi şi pentru cei care iubesc aceste fructe delicioase. Aproximativ sfârşitul lui mai- începutul lui iunie, sperăm să fie cam până atunci producţia aici la noi”, spune Leo Piț, producătorul de căpșuni din Bihor.

În doar câteva zile, cantitatea pe care o culege se va tripla, spune el. Cultura lui de căpșuni se întinde pe un hectar. Fructele lui ajung în fiecare dimineață pe tarabe, dar prețul nu este pentru oricine, deocamdată.

Dacă doriți să cumpărați un kilogram de căpșuni autentice din România, va trebui să scoateți din buzunar circa 40 de lei. Prețul va scădea treptat, odată cu apariția fructelor din plantații descoperite.

România se număra printre principalele țări din UE care produce fructe

Cele mai recente date ale Oficiului European pentru Statistică Eurostat arată că principalii producători de fructe din Uniunea Europeană sunt Italia, Polonia, Spania, Franța, Grecia și România.

Potrivit statisticilor, țara noastră produce cele mai multe prune, Polonia produce cele mai multe mere, iar Italia piersici și pere. În anul 2022, România a avut o producție de peste 500.000 tone de mere, locul cinci în Europa, 42.000 de tone de pere și aproape 12.000 de tone de piersici.

În topul țărilor care cultivă legume nu ne încadrăm. Italia a fost în anul 2022 responsabilă pentru 40% din producția de roșii a Uniunii Europene, fiind urmată de Spania și Portugalia.

Totodată, principalul producător de ceapă este Olanda, cu aproape un sfert din producția europeană. Germania a fost țara din UE care a cultivat cea mai mare cantitate de cartofi. Toate aceste date sunt înregistrate în anul 2022. Cele mai frecvent cultivate legume sunt roșiile, ceapa și cartofii.