Criză de medicamente. Ce pastile extrem de importante nu mai găsesc românii la farmacie

Criza de medicamente în România, după izbucnirea pandemiei de coronavirus

În timp ce întreaga țară este paralizată de lupta cu pandemia de coronavirus, alți bolnavi au mult de suferit. Din ce în ce mai multe medicamente au început să lipsească din magazine. Sunt deja luni bune de când pastile de care depind mulți oameni pur și simplu au dispărut din farmacii. Foarte mulți producători se aprovizionau cu materie primă din China, țară parțial închisă din cauza pandemiei de coronavirus. Unii oameni s-au orientat și au reușit să găsească înlocuitori cu aceeași subsanță activă.

Medicamentele despre care s-a spus că sunt utile pentru bolnavii de coronavirus au dispărut din farmacii

„Anumite preparate nu se regăsesc în momentul de față pe piața din România. Au dispărut. Nu mai există aprovizionare cu anumite nume de medformin. În schimb, există preparatul medformin sub alte denumiri comerciale și care are exact același efect ca și celelalte preparate. Ce e important de știut pentru pacienți: ori de câte ori de la farmacie li se spune că acel medicament, cu numele cu care erau ei obișnuiți lipșeste, să accepte un înlocuitor cu aceeași substanță activă”, spune Bogdan Timar, medic specialist diabet, conform Mediafax.

Foarte multe dintre medicamentele despre care s-a spus că ar contribui la tratarea coronavirusului au dispărut. Farmaciile pur și simplu nu mai fac față la cererea foarte mare. Sunt persoane care au cumpărat în cantități foarte mari. Fie ca măsură de prevenție, sau chiar în unele cazuri cu intenția de a face speculă. Cert este că paracetamolul pur și simplu a dispărut din farmacii. La fel ca și vitaminele, în special vitamina D. Despre care s-a spus că este eficientă în cazul pacienților de coronavirus.

„Prietena mea a avut niște probleme cu tenul, iar dermatologul i-a dat o rețetă cu vitamine. M-a rugat pe mine să i le cumpăr și am intrat în 7 farmacii până am reușit să găsesc acele vitamine”, povestește Costi Ghinea.

Sunt mari greutăți și pentru bolnavii de cancer, care nu găsesc pe piață unele citostatice. Sau sunt nevoiţi să caute foarte mult pentru a le obţine. De asemenea, lipsesc anticoagulantele şi unele medicamente pentru boli cardiovasculare. Euthyroxul, folosit în afecţiuni ale glandei tiroide, nu mai este pe piaţă încă din primăvară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI