Ce au făcut acești români, după anunțul creșterii vârstei de pensionare. S-a întâmplat imediat
Situaţie fără precedent. Crește vârsta de pensionare pentru acești români, iar anunţul a avut imediat efecte. Măsura fusese luată pe 31 decembrie 2020.
Vârsta de pensionare a magistraţilor a crescut?
Dacă la finalul anului 2020, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, anunţa că va creşte vârsta de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să nu mai poată ieşi din câmpul muncii la 48 de ani, la început de 2021 acesta s-a răzgândit. Motivul?! Nu mai crede că această metodă este oportună.
“Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem. Să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun.
Îmi doresc ca magistrații să rămână în magistratură. Să își dorească să rămână, și asta va fi preocuparea mea principală. În momentul în care ai condiții, și din punct de vedere logistic, și din punct de vedere material, nu are de ce să existe dorința asta de a pleca la o vârstă când ești poate cel mai eficient, ai cea mai mare experiență” a declarat Stelian Ion, la Digi24.
În urma anunţului iniţial, în perioada 31 decembrie 2020 și 6 ianuarie 2021, 18 judecători și 8 procurori au formulat cereri de pensionare. Pentru moment, din cei 7.000 de magistraţi activi, 450 îndeplinesc condiţia de vechime de 25 de ani pentru a se pensiona.
De exemplu, cea mai mare instanţă din ţară (Tribunalul Bucureşti), este deja în deficit de judecători, iar o pensionare a mai multor angajaţi într-un timp scurt ar duce la adevărate probleme.
”S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestinată decât prin termene mai lungi”, a declarat Laura Radu, președintele Tribunalului București.
Motivul pentru care ministrul Justiţiei a renunţat la lege
Ministrul Justiţiei ar fi renunţat la creşterea vârstei de pensionare în urma aflării cifrelor de mai sus. Acesta era nemulţumit de faptul că foarte mulţi magistraţi doreau pensionarea, în ciuda faptului că sistemul resimte lipsa angajaţilor.
“În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022”, a mai spus Stelian Ion.