01 feb. 2023 | 13:34

Creşte salariul minim în România? Anunţul aşteptat de români: ajunge la 1.000 de euro pe lună

Social
Creşte salariul minim în România? Anunţul aşteptat de români: ajunge la 1.000 de euro pe lună
Noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți angajații din UE

În ultima parte a anului trecut, Parlamentul adopta noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți angajații din UE, asta însemnând clar o majorare a salariilor, atât în 2023, dar, conform directivei UE, și în 2024. Deși ar putea părea doar un deziderat, intenția de a crește salariul minim în România ar  putea deveni o realitate, dacă ținem cont de aceste date. Ministrul Finanțelor și cel al Muncii spun că ar putea crește salariul minim în România până la 1.000 de euro pe lună, dar rămâne o întrebare, despre care vorbim în cele ce urmează.

Noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți angajații din UE

În luna septermbrie 2022, Comisia Europeană, alături de Parlamentul European, lua decizii importante privind angajații din statele membre. Conform acestor noi norme, salariile minime în toate țările UE ar trebui să permită standarde de viață și de muncă decente, iar „statele membre ar trebui să promoveze negocierile colective pentru salarii”.

Cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 de abțineri, Parlamentul a adoptat în septembrie anul trecut o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE. Legislația UE, convenită cu Consiliul în iunie 2022, are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață pentru toți angajații din UE, precum și promovarea progresului economic și social.

„Noile norme stabilesc cerințe minime pentru adecvarea salariilor minime legale salariile prevăzute de legislația națională și/sau de contractele colective, și îmbunătățește accesul efectiv al angajaților la protecția salariului minim.”, se arăta în comunicatu emis de CE.

Noua directivă se va aplica tuturor angajaților din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin intermediul unor acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă aceste acorduri universal aplicabile, în cazul României existând o portiță de a putea majora salariul minim.

Ar putea creşte salariul minim în România. Directiva UE trebuie introdusă în următorii doi ani

Directiva europeană aprobată anul trecut precizează că statele membre au la dispoziție doi ani pentru a se conforma directivei. Cu alte cuvinte, începând cu 2024 ar putea creşte salariul minim în România, ajungând la 1.000 de euro pe lună.

Atât Ministerul Finanțelor, prin vocea lui Adrian Câciu, cât și Ministerul Muncii, prin declarațiile lui Marius Budăi, confirmă implementarea directivei europene, dar nu din 2023, acesta fiind un an „ de recuperare, care se va focusa pe creșterea veniturilor cetățenilor din România”, conform declarațiilor ministrului Adrian Câciu.

„Salariul minim pe economie cu siguranță va crește de la 1 ianuarie 2024. Ceea ce vrem noi să găsim este parteneriatul cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească amplu, cel puțin cum a crescut de la 1 ianuarie 2023. Pe brut aproape 500 de lei, pe net mai mult de 300 de lei”, a afirmat ministrul de Finanțe.

În schimb, ar putea creşte salariul minim în România, până la 1.000 de euro pe lună, dar din ianuarie 2024, fiind de altfel primul an de grație, conform UE, de implementare a noilor norme salariale minime la nivel european.

Dar, așa cum spuneam la început, se pune o anumită întrebare, argumentată de altfel, și anume cea a creșterii economice a României, în actualul context volatil, și dacă această majorare a salariului minim până la 4.000 de lei va putea fi susținută de un buget și-așa văduvit.

Și încă ceva, normele europene vorbesc de majorarea salariului minim brut, ceea ce se transpune la nivel local într-un salariu minim net de cel mult 3.600 de lei, în contextul numărului mare de taxe și impozite pe care un angajat și angajator le plătesc către stat.

România, din păcate, nu prea mai produce nimic substanțial, valabil pentru export, în afară de anumite domenii (vezi industria auto), dar în care jucătorii principali sunt pe picior de plecare din România, iar în acest context, devenind doar o societate de consum, raportul cheltuieli -încasări-profit al bugetului de stat unde va fi, sau mai bine zis cum va fi? Rămâne de văzut care va fi creșterea economică, dacă va putea permite operarea unei noi majorări, și dacă va fi una sustenabilă, dar asta aflăm de-abia la finalul lui 2023.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro