Cresc taxele și impozitele pentru acești români? Informații de ultimă oră
Până anul acesta nu s-au operat modificări notabile la taxele și impozitele locale în București. Se pare că lucrurile se vor schimba, începnd cu anul viitor. Cel puțin aceasta este, declarativă, intenția actualei conduceri din Primăria Generală a Capitalei. Surse apropiate spun că există deja un proiect de hotărâre pe masa Consiliului General al Capitalei. Aceleași surse spun că va intra în discuție și va fi votat noul proiect până pe data de 19 aprilie.
Primăria Generală a Capitalei vrea mărirea taxelor și a impozitelor locale
De câțiva ani încoace, când vine vorba de taxele și impozitele locale, Primăria Generală a Capitalei nu a mai operat modificări notabile, deși pentru anul în curs taxele au fost mărite cu 3,8%. Din păcate, odată cu creșterea ratei inflației și, ca urmare a crizei economice, actuala conducere din Primăria Generală a Capitalei este nevoită să facă aceste modificări. Surse din primărie spun că deja se lucrează la un proiect de hotărâre privind majorarea taxelor și a impozitelor locale.
Datele arată că se dorește o majorare cu cel puțin 2.6% pentru anul 2022. Excepție vor face posesorii de autoturisme hibrid (electrice și carburanți fosili), aici dorindu-se în fapt o scădere cu 95% a impozitului pentru aceste mijloacele de transport.
Pentru anul acesta s-a stabilit o creștere cu 3,8%. Mai ales la posesorii de apartamente (în funcție de nmărul de camere). Cu toate astea noii indici ai ratei inflației și criza ecnomică determină o nouă creștere, peste cei 3,8 pentru 2021, alți 2,6% pentru anul următor. Proiectul este deja pe masa Consiliului General din Primăria Generală a Capitalei. Conform surselor, va fi discutat și, mai mult ca sigur, votat până în data de 19 aprilie, anul curent.
Diferențe majore în teritoriu la taxe și impozite locale
Datele statitice arată existența continuă a diferențelor mari între zonele rurale și urbane, precum și la nivel regional. Deși majoritatea regiunilor din România au înregistrat progrese în ceea ce privește anumiți indicatori cheie pentru creșterea economică, acestea rămân sub media UE, cu excepția regiunii București-Ilfov.
Astfel, în 2016, PIB / locuitor la nivelul regiunii București-Ilfov depășește media europeană, în timp ce în restul regiunilor PIB / locuitor nu depășește 60% din media UE28.
Cu toate astea, taxele și impozitele din București, și alte orașe mari, sunt sub media celor la nivel european. Banii care ar trebui să ajungă la bugetele locale centrale, de sector, în cazul Bucureștiului, au scăzut în ultimii ani. Iar acum, sub efectele crizei economice și a ratei mari de inflație, era neceasră o nou majorare. Tocmai pentru a revigora bugetul capitalei.